Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatergebouw (Schatsborg 2810) in 't Zandt

Nijverheid Industrie

bij Schatsborgerweg 1 Schatsborgerweg 1 bij Schatsborgerweg 1
9919ZG 't Zandt (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Transformatergebouw (Schatsborg 2810)

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd in 1929 aan de Schatsborgerweg, in opdracht van het toenmalige Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Groningen. Het gebouwtje, dat aangeduid wordt als "Schatsborg 2810", heeft een rechthoekige plattegrond en is vormgegeven in Interbellum-architectuur. In tegenstelling tot de meeste transformatorstations in de provincie heeft het nog de oorspronkelijke glastegels. Het is een voorbeeld van een type trafo met plat dak. Het gebouw is markant gelegen op de hoek van de Schatborgerweg richting ¿t Zandt en de Tolweg richting Zeerijp. Omschrijving TRANSFORMATORGEBOUW uit 1929, opgetrokken in een rode baksteen gemetseld in vlaams verband op een trasraam van gesinterde klinkers. Onder het platte dak bevinden zich twee, het gebouw omsluitende loden strips, van elkaar gescheiden door een verspringende rollaag. Een uitspringende brede, verticaal gemetselde band markeert het bovenste deel van het gebouw. Aan de noordoostzijde bevindt zich een stalen deur onder een rollaag met gemetselde stoep (één trede) en aan weerszijden twee lichtsleuven gevuld met glazen bouwstenen, samengevat onder één rollaag en met één onderdorpel. De noordwestgevel heeft een stalen deur met rollaag en gemetselde stoep; de zuidwestgevel een stalen rooster in het trasraam; de zuidoostgevel drie met glazen bouwstenen gevulde lichtsleuven samengevat onder één rollaag. Waardering Transformatorgebouw van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als representatief voorbeeld van een type trafo met plat dak - vanwege de karakteristieke vormgeving uit het eind van de jaren twintig van deze eeuw - vanwege de zeldzaam voorkomende lichtsleuven met glazen bouwstenen in de provincie Groningen - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur - vanwege de opvallende ligging op de hoek van de Schatsborgerweg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517405
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatergebouw (Schatsborg 2810) in 't Zandt

Schatsborg (vroeger Bolsiersemaheerd)

Tolweg 14
Zeerijp (Gemeente Loppersum)
Bolsiersemaheerd. Op omgracht en met hoogopgaand hout omgeven terrein gelegen BOERDERIJ. Voorhuis als dwarshuis gebouwd en gedekt door hoog ..

Borgterrein Bolsiersema

bij Tolweg 14 Tolweg 14 2 bij Tolweg 14
Leermens (Gemeente Loppersum)
Borgterrein. Datering: 13e eeuw of later. De bescherming van de belaste percelen, wordt teruggebracht tot die gedeelten van de percelen zoal..

Renteniershuis met aangebouwde schuur

Schatsborgerweg 8
't Zandt (Gemeente Loppersum)
Renteniershuis. Voorhuis onder schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang met halfrond bovenlicht; daarboven gemetselde dakkapel. Aange..

Sarrieshut

Schatsborgerweg 4
't Zandt (Gemeente Loppersum)
Pand onder zadeldak tussen topgevels in een waarvan een wapensteentje. Deels onderkelderd. Het pand zal het voorhuis zijn geweest van een bo..

Alberdaheerd

Boslaan 1
't Zandt (Gemeente Loppersum)
Alderbaheerd. Op dubbel omgracht terrein met hout beplant gelegen boerderij met voorhuis onder schilddak met hoekschoorstenen waarop borden...

Kaart & Routeplanner

Route naar Transformatergebouw (Schatsborg 2810) in 't Zandt

Foto's (1)