Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toptil in Middelstum

Weg En Waterwerk

Molenweg 15
9991AR Middelstum (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: 1931
Architect: G. en W. Wieringa Wieringa 1931 G. en W. Wieringa


Beschrijving van Toptil

Inleiding Vaste BRUG over het Boterdiep in het tracé tussen Middelstum en Kantens, vlakbij de afslag naar Toornwerd. In 1931 werd de brug, die een oude moest vervangen, gelegd in opdracht van het toenmalige waterschap Hunsingo. Het ontwerp (1931) was van de architecten G. en W. Wieringa uit Coevorden. Bijzonder zijn de volwandige ijzeren borstweringen op het brugdek. Voor zover bekend is dit het enige voorbeeld van een brug in de provincie Groningen die dat heeft. De brug vormt de ontsluiting naar de boerderijen "Nienoord" en "Oldenoord", gelegen aan de Oldenoordweg, en vormt een opvallend element in het open landschap tussen Middelstum en Kantens. Omschrijving Vaste BRUG met betonnen landhoofden waarop een ijzeren bovenbouw is geplaatst. Het landhoofd aan de noordoostzijde sluit aan op de van de vorige brug overgebleven wulfmuren tussen kubbestijlen. Het brugdek met afwisselend een klinkerbestrating en stroken grindbeton, wordt aan weerszijden afgesloten door een "borstwering" van geklonken ijzer die is bevestigd op een door beton omhulde hoofdligger. Bij de overgang van het brugdek naar de smallere Oldenoordweg aan de noordoostzijde en naar de parallel aan het Boterdiep lopende Molenweg aan de zuidwestzijde is aan weerszijden een brugleuning geplaatst, samengesteld uit ijzeren regels en stijlen. Waardering Vaste BRUG over het Boterdiep van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een vaste brug van beton en ijzer uit 1932 - als exceptioneel voorbeeld uit het oeuvre van de architecten G. en W. Wieringa uit Coevorden - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de beeldbepalende ligging aan de weg tussen Middelstum en Kantens - vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517401
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toptil in Middelstum

Kerkhof, klokkentoren

Toornwerderweg 3
Toornwerd (Gemeente Loppersum)
Omschrijving Drie bouwlagen hoge KLOKKENTOREN opgetrokken in een roodbruine baksteen op een uitspringend trasraam van roodbruine klinkers. ..

Kerkhof, trappartij met toegangshek

Toornwerderweg 3
Toornwerd (Gemeente Loppersum)
Omschrijving Een uit drie niveaus bestaande TRAPPARTIJ, opgemetseld in een klinkersteen met op elk niveau drie treden. In de lengte wordt d..

Wierde

Toornwerderweg
Toornwerd (Gemeente Loppersum)
Wierde. Datering: begin jaartelling. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Terrein met resten van de borg Ewsum

Ewsum
Middelstum (Gemeente Loppersum)
Terrein waarin overblijfselen van de borg Ewsum. Datering: 1458 of ouder.

Ewsum: geschutstoren

Oosterburen 1
Middelstum (Gemeente Loppersum)
Onderdeel 1 Omschrijving GESCHUTSTOREN, 1472, volgens een ingemetselde cartouchesteen; enig bouwdeel van de borg, dat nog resteert; half..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toptil in Middelstum

Foto's (1)