Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Garsthuizen

Graf Begraafplaats

Smydingheweg 39
9923PB Garsthuizen (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: 1927
Architect: W. Reitsema Reitsema W 1927 W. Reitsema


Beschrijving van Baarhuisje

Inleiding BAARHUISJE uit omstreeks 1927 opgetrokken in een regionale variant op de Amsterdamse School-stijl. Het baarhuisje bevindt zich op de algemene begraafplaats van Garsthuizen, die in 1927 werd aangelegd. De begraafplaats komt niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking wegens te weinig monumentale aanleg en zerken, maar is wel van lokaal (genealogisch) belang. De begraafplaats is gelegen aan de rand van het dorp Garsthuizen (noordzijde) aan het einde van de Smydingheweg. Het rechthoekige terrein is deels omhaagd en omgracht. Omschrijving BAARHUISJE op vierkante plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen en wordt gedekt door een gebogen tentdak waarop donker geglazuurde Tuile du Nord; verspringende overkragende houten goot; borstwering van gesinterde baksteen aan de zuidwest- en noordoostzijde; decoratieve muurankers. De hoeken worden geaccentueerd door een verspringende goot, een naar voren springend betonelement en een naar voren springend trasraam. Op de nok een vierkante beschoten dakruiter met aan elke zijde een rooster en op de hoeken een naar voren springend houten element. De dakruiter wordt bekroond met een uivormige koperen spits en ijzeren decoratie. Centraal in de voorgevel (zuidwestzijde) de entree, bestaande uit een houten deur met aan weerszijden een staand zesruits venster met onderdorpel van gesinterde baksteen. Aan de noordwestzijde twee ijzeren roosters onder gesinterde bakstenen rollaag en onderdorpel. In de achtergevel (noordoostzijde) twee staande zesruits vensters met onderdorpel van gesinterde baksteen. Aan de zuidoostzijde twee ijzeren roosters onder gesinterde bakstenen rollaag en onderdorpel. Waardering Baarhuisje van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een baarhuisje uit de jaren twintig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen in een regionale Amsterdamse School-stijl - vanwege de zeer opvallende vormgeving en detaillering - vanwege de zeer hoge mate van gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517398
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Garsthuizen

Hervormde kerk, grafzerken

Smydingheweg 6
Garsthuizen (Gemeente Loppersum)
In de Hervormde Kerk, vanwege een grafzerk uit 1638/1639, een grafzerk uit 1661 en een grafzerk uit 1680. Voor de kerk een grafzerk uit 1795..

Wierde

bij Smydingheweg 6 Smydingheweg 06 2 bij Smydingheweg 6
Stedum (Gemeente Loppersum)
Wierde. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Pand onder zadeldak met wolfseinden

Smydingheweg 2
Garsthuizen (Gemeente Loppersum)
Landelijk PAND onder zadeldak met wolfeinden; in de zijgevel jaartalankers 1758. Vensters in de voorgevel met zes ruiten. Voor het pand gesc..

Smydingheheerd (molenboerderij)

Smydingheweg 44
Garsthuizen (Gemeente Loppersum)
Molenboerderij. Aan de voet van de korenmolen gelegen gaaf geheel, bestaande uit een kop-hals-rompboerderij, en uitbouw onder zadeldak aan d..

Hoop De Hoop

Smydingheweg 44
Garsthuizen (Gemeente Loppersum)
Molen de Hoop; achtkante bovenkruier met stelling in 1839. Korenmolen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Baarhuisje in Garsthuizen