Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaatshek in Loppersum

Graf Begraafplaats

Kruisweg 2
9919BB Loppersum
Groningen

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Begraafplaatshek

Inleiding Rijk gedecoreerd BEGRAAFPLAATSHEK, behorende bij de algemene begraafplaats aangelegd rond 1900. Het hek stond eerst aan de Kruisweg, maar toen de Hofstraat werd aangelegd is het hek verplaatst. De begraafplaats komt wegens te weinig monumentale aanleg en zerken niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking, maar is wel van lokaal (genealogisch) belang. De begraafplaats is gelegen aan de zuidkant van het dorp Loppersum aan de Hofstraat, die een verbinding vormt tussen de Tuinbouwstraat en de Kruisweg. Omschrijving Smeed- en gietijzeren BEGRAAFPLAATSHEK, bestaande uit twee kleine en twee grote platte opengewerkte pijlers, waarin symbolische afbeeldingen, waartussen vier beweegbare delen. In de grote pijlers twee kruisende sikkels, een staartbijtende slang, een gevleugelde zandloper en op de top een vlinder en twee takken. In de kleine pijlers twee omgekeerde kruisende brandende toortsen en op de top een lelie. De vier beweegbare delen zijn opgebouwd uit stijl- en regelwerk; pieken. Het hek wordt aan de achterzijde gesteund door ijzeren stangen. Waardering Begraafplaatshek van algemeen belang: - als voorbeeld van een begraafplaatshek uit omstreeks 1900 in de provincie Groningen - vanwege de bijzondere vormgeving en het gebruik van symboliek - vanwege de zeer hoge mate van gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517394
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaatshek in Loppersum

Maria Zuidven

Lagestraat 7
Loppersum
Inleiding VILLA met aangebouwde SCHUUR, volgens de gevelsteen genaamd `Maria Zuidven', gebouwd in 1912 in opdracht van H.K. Glas door archi..

Petrus en Pauluskerk

Kerkpad 8
Loppersum
Herv. KERK. Na oorlogsschade gerestaureerde grote dorpskerk met zware westtoren. Eenbeukig 13e eeuws schip, waaraan in 1529 een zuiderbeuk i..

Hotel Spoorzicht

Molenweg 11
Loppersum
Inleiding Voormalig LOGEMENT annex KOFFIEHUIS met WONING gebouwd in 1887 door architect Oeds de Leeuw Wieland uit Loppersum na aanleg van d..

Rentenierswoning met aangebouwde garage

Molenweg 18
Loppersum
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwde GARAGE, gebouwd in 1937 in opdracht van weduwe A. Biewenga, naar een ontwerp van architect Henri..

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis

Stationslaan 2
Loppersum
Inleiding Voormalige RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS gebouwd omstreeks 1890. Het in een Eclectische trant opgetrokken pand is een..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)