Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Balkbrug met kenmerken van de Amsterdamse school in Garrelsweer

Weg En Waterwerk

Stadsweg 116
9918PS Garrelsweer (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Balkbrug met kenmerken van de Amsterdamse school

Inleiding VASTE BRUG van het balkbrugtype gelegen over de Oude Wijmers, die na de brug overgaat in het Damsterdiep. De brug is gebouwd omstreeks 1930 en vertoont kenmerken van de Amsterdamse School-stijl. De massieve betonnen brug ligt aan de zuidkant van het Damsterdiep in het dorp Garrelsweer en is beeldbepalend door haar ruimtelijke dominantie. Omschrijving VASTE BRUG uitgevoerd in beton met een onderbouw van gewapend betonbalken en platen waarover een rijdek van asfalt is gelegd. Het brugdek rust op betonnen landhoofden. Aan weerszijden zijn gepleisterde betonnen brugleuningen geplaatst waarin opengewerkte keperbogen die rusten op een naar voren springend basement. Waardering Vaste betonnen brug van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een vaste betonnen brug uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen - vanwege de bijzondere vormgeving en materiaalgebruik - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type brug in de provincie Groningen - vanwege de beeldbepalende ligging over de Oude Wijmers in het dorp Garrelsweer (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517389
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Balkbrug met kenmerken van de Amsterdamse school in Garrelsweer

Wester Enzelens

Wijmersweg 2
Garrelsweer (Gemeente Loppersum)
Inleiding DWARSHUISBOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR, genaamd `Wester Enzelens'. Deze naam werd in 1983 aan de boerderij gegeven; de boer..

Hervormde pastorie

Kerkepad 2
Garrelsweer (Gemeente Loppersum)
Omschrijving Twee bouwlagen hoge PASTORIE in een aan het zakelijk expressionisme verwante bouwtrant, opgetrokken in kettingverband in een r..

Sybellemaheerd

Stadsweg 2
Wirdum Gn (Gemeente Loppersum)
Inleiding DWARSHUISBOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR en STOOKHUT. Het complex is in 1870 herbouwd aan de Stadsweg in opdracht van S. Dijk..

Hervormde kerk, kerkhof

Stadsweg 31
Garrelsweer (Gemeente Loppersum)
Kerkhof der Herv. Kerk. Op het kerkhof een aantal 17e en 18e eeuwse zerken voor het geslacht Tammens. In de toren een oude klok.

Hervormde kerk

Stadsweg 31
Garrelsweer (Gemeente Loppersum)
Omschrijving Nederlands hervormde ZAALKERK uit 1912 opgetrokken in een bruine waalklinker. Het zadeldak dat gedekt is met een zwarte geglaz..

Kaart & Routeplanner

Route naar Balkbrug met kenmerken van de Amsterdamse school in Garrelsweer

Foto's (1)