Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats 2 Algemene begraafplaats, baarhuisje in Huizinge

Graf Begraafplaats

bij E.L. Ubbensweg 4 Ubbensweg 4 2 bij E.L. Ubbensweg 4
9919ZG Huizinge (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Algemene begraafplaats 2 Algemene begraafplaats, baarhuisje

Omschrijving BAARHUISJE opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in een Overgangsstijl, in een rode baksteen op een trasraam van donkere klinkers. Het zadeldak, gedekt met cementpannen, heeft een bakgoot (niet origineel) op gemetselde klossen en heeft aan de westzijde een spits met schubbedak. De beide topgevels zijn afgezet met een gemetselde afdekrand en de gevelhoeken worden gemarkeerd door gemetselde lisenen met op de schouders een gepleisterde aanzetsteen. De entree bevindt zich in de oostgevel en bestaat uit een houten deur met deurlicht met verticale roeden en een keperboogvormig bovenlicht met roedenverdeling onder een keperboog van donkere klinkers met gepleisterde sluitsteen. De beide zijgevels (noord en zuid) hebben elk twee ijzeren roosvensters binnen een rollaag van donkere klinkers. De afgeknotte westgevel met spits, wordt geleed door lisenen die samen twee keperbogen vormen; in beide vlakken bevindt zich een houten keperboogvormig venster, onder een keperboog van donkere klinkers met gepleisterde sluitsteen; onder de houten onderdorpels een rollaag van donkere klinkers. In de top een gepleisterd driehoekig vlak met een fries van rollagen en drie gemetselde klossen. Waardering Baarhuisje van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een baarhuisje uit 1916 - vanwege de opvallende vormgeving met keperboogaccenten - vanwege de gaafheid - vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de begraafplaats - vanwege de opvallende ligging op de hoofdas (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517371
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats 2 Algemene begraafplaats, baarhuisje in Huizinge

Algemene begraafplaats 1 Algemene begraafplaats

bij E.L. Ubbensweg 4 Ubbensweg 4 1 bij E.L. Ubbensweg 4
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Omschrijving Algemene BEGRAAFPLAATS aangelegd op een rechthoekig, omgracht terrein dat wordt omzoomd door een haag en bomen. De sobere graf..

Algemene begraafplaats 3 Algemene begraafplaats, toegangshek

bij E.L. Ubbensweg 4 Ubbensweg 4 3 bij E.L. Ubbensweg 4
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Omschrijving TOEGANGSHEK bestaande uit twee gepleisterde hoofdpijlers, vierkant van grondslag, en een beweegbaar hek met zijstukken. Beide ..

Langgerekt complex van vier diaconiewoningen

Marialaan 2
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Langgerekt complex van vier diaconiewoningen onder een dwars zadeldak tussen topgevels. In een van de gevels stichting-steen 1835. Vier eenv..

Hervormde kerk en toren

Torenstraat 15
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw gedekt door vier koepelgewelven en een sluitingsgewelf over de koorsluiting. St..

Dorpsschool Voorm. dorpsschool ('t Ol Schoultje)

Torenstraat 1
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Inleiding SCHOOLGEBOUW, genaamd `'t Ol Schoultje' (niet-origineel), gebouwd in 1877 door architect J. Tilbusscher in een Ambachtelijk-tradi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene begraafplaats 2 Algemene begraafplaats, baarhuisje in Huizinge

Foto's (1)