Kerkhof, trappartij met toegangshek in Toornwerd

Toornwerderweg 3
9994PB Toornwerd (gemeente Loppersum)

Beschrijving van Kerkhof, trappartij met toegangshek

Omschrijving Een uit drie niveaus bestaande TRAPPARTIJ, opgemetseld in een klinkersteen met op elk niveau drie treden. In de lengte wordt de trap door lage gemetselde muurtjes eveneens in drieën gedeeld. De breedte van de drie vakken stemt overeen met de hoofd- en beide zij-ingangen van het toegangshek. Het HEK bestaat uit twee gecanneluurde gietijzeren hoofdpijlers bekroond met een vaas, waartussen twee beweegbare hekken met ijzeren regels en stijlen met punt zijn bevestigd. Aan weerszijden van de hoofdpijlers bevindt zich een kleinere, identieke pijler met één beweegbaar hek en twee vleugelstukken. Waardering Trappartij met toegangshek van algemeen belang - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de toren en het kerkhof - vanwege de eclectische vormgeving van het hek - vanwege de hoge mate van gaafheid van beide onderdelen (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)