Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof, klokkentoren in Toornwerd

Kerkelijk Gebouw

Toornwerderweg 3
9994PB Toornwerd (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: 1894 1981 (rest.)
Architect: E. de Jonge Jonge 1894 E. de Jonge


Beschrijving van Kerkhof, klokkentoren

Omschrijving Drie bouwlagen hoge KLOKKENTOREN opgetrokken in een roodbruine baksteen op een uitspringend trasraam van roodbruine klinkers. De zich naar boven toe verjongende toren, die wordt gemarkeerd door hol geprofileerde bakstenen cordonlijsten, heeft op de hoeken gemetselde pilasters bekroond met een betonnen vaas (oorspronkelijk van hout). De toren wordt afgesloten door een ingesnoerde torenspits met leien in maasdekking, vergulde haan en betonnen kroonlijst (oorspronkelijk hout); in de vier zijvlakken een kleine houten dakkapel met vensteropening met luik onder een zadeldakje met houten ornament. De vier gevels zijn gedecoreerd met rechthoekige vlakken met siermetselwerk en worden van boven naar beneden geleed door een rondboogvormig galmgat met houten roosters, een rondboogvenster met gietijzeren roedenverdeling en een blind venster onder een halfrond bovenlicht met gietijzeren roedenverdeling; de noordoostzijde heeft echter geen blind venster maar dubbele houten paneeldeuren met halfrond bovenlicht met gietijzeren roedenverdeling, omlijst door verspringende, geprofileerde rollagen; erboven een gevelsteen met de tekst: "gebouwd in den jare 1894, B.P. Goldhoorn, J.C. Duursema, W.M. Wolthuis, kerkvoogden, E. de Jonge, architect." In het INTERIEUR is onder meer van belang de klok van F. Simon uit 1622. Waardering Klokkentoren uit 1894 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een klokkentoren uit het einde van de 19de eeuw - vanwege de sobere, maar verzorgde eclectische vormgeving - vanwege de klok uit 1622 - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid - vanwege de opvallende ligging boven op de restanten van een afgegraven wierde (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517365
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof, klokkentoren in Toornwerd

Kerkhof, trappartij met toegangshek

Toornwerderweg 3
Toornwerd (Gemeente Loppersum)
Omschrijving Een uit drie niveaus bestaande TRAPPARTIJ, opgemetseld in een klinkersteen met op elk niveau drie treden. In de lengte wordt d..

Toptil

Molenweg 15
Middelstum (Gemeente Loppersum)
Inleiding Vaste BRUG over het Boterdiep in het tracé tussen Middelstum en Kantens, vlakbij de afslag naar Toornwerd. In 1931 werd de brug,..

Wierde

Toornwerderweg
Toornwerd (Gemeente Loppersum)
Wierde. Datering: begin jaartelling. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Terrein met resten van de borg Ewsum

Ewsum
Middelstum (Gemeente Loppersum)
Terrein waarin overblijfselen van de borg Ewsum. Datering: 1458 of ouder.

Hoop De Hoop

Molenweg 5
Middelstum (Gemeente Loppersum)
Achtkante bovenkruier met stelling in 1855 gebouwd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)