Mentheda, tuin in Middelstum

Menthedalaan 5
9991BC Middelstum (gemeente Loppersum)

Beschrijving van Mentheda, tuin

Omschrijving TUIN in een inheemse landschapsstijl, aangelegd omstreeks 1896 in opdracht van Jacob Vinhuizen. De geheel omgrachte tuin die rondom de villa ligt, wordt aan de zuid- en westzijde ontsloten door een dam met toegangshek. De tuin wordt voor een groot deel in beslag genomen door twee niervormige vijvers, die aan de westzijde van elkaar worden gescheiden door een breed toegangspad. De vijver aan de noordzijde heeft een eilandje en een betonnen bruggetje (niet origineel). De resterende ruimte is opgevuld met gazons waarop diverse loofbomen (zoals berken, beuken en treurwilgen) en heesters, en een slingerpad. Waardering Tuin van algemeen belang vanwege cultuur- en tuinhistorische waarde - als voorbeeld van een inheemse landschapstuin uit 1896 - vanwege de historische relatie met de voormalige Menthedaborg en de wierde - vanwege de functionele relatie met de villa - vanwege de bijzonder beeldbepalende ligging in het dorp (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)