Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mentheda, tuin in Middelstum

Tuin Park Landgoed

Menthedalaan 5
9991BC Middelstum (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1896 1896 ca. 1896


Beschrijving van Mentheda, tuin

Omschrijving TUIN in een inheemse landschapsstijl, aangelegd omstreeks 1896 in opdracht van Jacob Vinhuizen. De geheel omgrachte tuin die rondom de villa ligt, wordt aan de zuid- en westzijde ontsloten door een dam met toegangshek. De tuin wordt voor een groot deel in beslag genomen door twee niervormige vijvers, die aan de westzijde van elkaar worden gescheiden door een breed toegangspad. De vijver aan de noordzijde heeft een eilandje en een betonnen bruggetje (niet origineel). De resterende ruimte is opgevuld met gazons waarop diverse loofbomen (zoals berken, beuken en treurwilgen) en heesters, en een slingerpad. Waardering Tuin van algemeen belang vanwege cultuur- en tuinhistorische waarde - als voorbeeld van een inheemse landschapstuin uit 1896 - vanwege de historische relatie met de voormalige Menthedaborg en de wierde - vanwege de functionele relatie met de villa - vanwege de bijzonder beeldbepalende ligging in het dorp (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517362
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mentheda, tuin in Middelstum

Mentheda

Menthedalaan 5
Middelstum (Gemeente Loppersum)
Omschrijving Deels één en deels twee bouwlagen hoge VILLA met aangebouwd achterhuis en koetshuis uit 1896 opgetrokken in een rode bakstee..

Mentheda, toegangshek

Menthedalaan 5
Middelstum (Gemeente Loppersum)
Omschrijving TOEGANGSHEK op dam uit omstreeks 1896, gelegen aan de Barthold Entensweg, bestaande uit twee hoofd- en twee zijpijlers met daa..

Olle Docktershuus 't Olle Docktershuus

Kerkstraat 1
Middelstum (Gemeente Loppersum)
Fors blokvormige pand met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen. Halfrond gesloten omlijsting van de ingang met zes ruiten in alle..

Bakkerij Voorm. bakkerij

Kerkstraat 3
Middelstum (Gemeente Loppersum)
Voormalige bakkerij. Landelijk pand onder diep zadeldak tussen topgevels met vlechtingen langs de zijden; in de achtergevel ankers 1689. Inw..

Hervormde kerk met toren

Menthedalaan 1
Middelstum (Gemeente Loppersum)
Herv.Kerk en toren op omheind kerkhof met hekpalen. Het kerkhof is toegankelijk door een hek tussen twee natuurstenen pijlers met gebeeldhou..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)