Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oezingaweer, koetshuis in Loppersum

Kasteel Buitenplaats

Zeerijperweg 13
9919JR Loppersum
Groningen

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Oezingaweer, koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS in 1909 opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donkere klinkers. Het zadeldak, dat gedekt is met een zwart geglazuurde Friese golfpan, heeft houten windveren met makelaar en beschot, en een (nieuwe) bakgoot op gemetselde klossen. De noordoostgevel heeft licht getoogde dubbele schuurdeuren met een vierruits deurlicht en tweeruits zijlichten, onder een eensteens en een halfsteens rollaag; in de top een klein ijzeren roosvenster. De noordwestgevel heeft twee getoogde ijzeren vensters met roedenverdeling, de zuidoostgevel twee getoogde ijzeren vierruits vensters en de zuidwestgevel heeft een klein roosvenster in de top. Waardering Koetshuis van algemeen belang - als voorbeeld van een gaaf koetshuis uit 1909 - vanwege de functionele relatie met de boerderij (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517356
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oezingaweer, koetshuis in Loppersum

Oezingaweer

Zeerijperweg 13
Loppersum
Omschrijving Boerderij bestaande uit een voorhuis, hals, hoofd- en bijschuur. Het deels onderkelderde VOORHUIS dat in 1913 zijn huidige vor..

Wierde (Spriknest)

Zeerijperweg
Loppersum
Wierde. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Boerderij met voorhuis onder hoog zadeldak tussen topgevels

Garsthuizerweg 3
Zeerijp (Gemeente Loppersum)
Fraai gelegen boerderij bestaande uit een schuur en een voorhuis onder hoog zadeldak tussen topgevels, de voorste met beitelingen langs de z..

Breidablok

Stationslaan 7
Loppersum
Inleiding Voormalige KANTOORWONING met aangebouwde GARAGE, ontworpen omstreeks 1926 door architect T. van Hoorn uit Loppersum, voor zichzel..

Rentenierswoning in eclectische stijl met neo-renaissance-elementen

Stationslaan 6
Loppersum
Inleiding RENTENIERSWONING gebouwd in 1900 in opdracht van de boerenfamilie Elema in een Eclectische stijl waarin Neo-Renaissance elementen..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oezingaweer, koetshuis in Loppersum