Electriciteitspalen in Vlijmen

Molenhoek (bij)
5150AA Vlijmen (gemeente Heusden)

Beschrijving van Electriciteitspalen

Inleiding. Complex van drie houten ELECTRICITEITSPALEN, op geringe afstand van elkaar, alle aan de Molenhoek. Omschrijving. Meteen na de hoek, vanaf de Meliestraat (bij zijmuur nummer 54), bij Molenhoek 21: een houten paal met een zestal witte porseleinen isolatoren aan gebogen ijzeren houders. Ter hoogte van de zijgevel van Molenhoek 21 een rechte houten paal als bovenstaand. Aan de straatzijde is hier een lantaarn aan bevestigd bestaande uit een smeedijzeren arm met pijlpunten en met een geëmailleerd metalen lampekapje. Na Molenhoek 19 een reeks houten palen, één rechte en één schuine schoor, met elkaar verbonden door een horizontale houten ligger. Bovenaan beide houten palen drie porseleinen koppen, iets verspringend ten opzichte van elkaar. Waardering. De electriciteitspalen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een economische en typologische ontwikkeling, namelijk de totstandkoming van de eerste electriciteitsvoorziening op het platteland. Zij zijn zeldzaam en gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)