Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Vlijmen

Overig

Julianastraat 44
5251ED Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding. Kunststenen HEILIG HARTBEELD, gemaakt in 1922 door het atelier van M. van Bokhoven & Jonkers. Het beeld is links voor de Rooms Katholieke kerk St. Jan Geboorte, op enige afstand van dit gebouw geplaatst. Omschrijving. Het beeld staat op een laag, rechthoekig gemetseld plateau bedekt met stoeptegels. Het beeld zelf staat op een getrapte voet, op een vierkante sokkel. Op elke zijde is in een gegraveerde lijst tekst aangebracht. Op de hoeken zijn stervormige dekoratieve elementen in reliëf gemaakt. De teksten luiden als volgt: op de voorkant "UW RIJK/KOME", rechts "AANGEBODEN/DOOR DE/PAROCHIANEN", "1922" op de achterkant en links: "Z.E. HEER A. V.D. PAS/PASTOOR". De Christusfiguur met gespreide armen draagt een lang gewaad en cape. Op de borst is in reliëf een doorboord hart zichtbaar. Op de voet is de sculptuur gesigneerd "M. v. BOKHOVEN & JONKERS". Waardering. Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft kunsthistorische waarde wegens vormgeving, detaillering en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517351
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Julianastraat 44 kerkonderdeel, Vlijmen (cropped).jpg
Kunstenaar Atelier Van Bokhoven en Jonkers
Jaar 1922
Materiaal Kunststeen
Locatie Julianastraat, Vlijmen
Monumentnummer 517351
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Vlijmen, in de provincie Noord-Brabant.

Achtergrond

Dit Heilig Hartbeeld werd gemaakt in het atelier van Michiel van Bokhoven en Henri Jonkers in 's-Hertogenbosch. Het werd in mei 1922 door de parochianen aangeboden aan pastoor A. v.d. Pas, ter gelegenheid van diens gouden priesterjubileum.[1] Het beeld is geplaatst bij de Sint-Jan Geboortekerk.

Beschrijving

Het beeld is een kunststenen Christusfiguur, in een gedrapeerd gewaad, met gespreide armen. Op zijn borst is het vlammende Heilig Hart zichtbaar. Het beeld is geplaatst op een sokkel, waarop aan de voorkant staat:

Aanhalingsteken openen

UW RIJK KOME

Aanhalingsteken sluiten

Waardering

Het beeldhouwwerk werd in 2001 als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister, "als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft kunsthistorische waarde wegens vormgeving, detaillering en materiaalgebruik."[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Vlijmen

Sint-Jan Geboortekerk

Julianastraat 44
Vlijmen (Gemeente Heusden)
St. Jan de Doper, 1864-1866, H.J.van Tulder. Groots opgezet werk uit Van Tulders eerste neogotische periode. Driebeukig kruisbasiliek met ho..

Raadhuis

Julianastraat 34
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Gebouwd op vierkante plattegrond, bestaande uit souterrain en bel-etage, 1870. Omlopend schilddak. Voorgevel in eclectische vormen en door e..

Woonhuis in de overgangsstijl

Julianastraat 48
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS in de Overgangsstijl, gebouwd in 1914 naar ontwerp van Jan van Vlijmen, in opdracht van bierbrouwer Corman en met aang..

Vrijstaand woonhuis

Julianastraat 25
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. Vrijstaand WOONHUIS, gebouwd rond 1915 in Eclectische stijl. Omschrijving. Eénlaags bakstenen woonhuis op een L-vormige platt..

Woonhuis met bedrijfsgedeelte

Pastoor van Akenstraat 34
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS met bedrijfsgedeelte, gebouwd in 1881. Het huis vertoont kenmerken van het Eclecticisme. Het ligt op de hoek van de Pa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)