Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige marechausseekazerne, hoekpand in Heusden

Militair Object

Putterstraat 30
5256AN Heusden
Noord Brabant

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Voormalige marechausseekazerne, hoekpand

Inleiding. Voormalige MARECHAUSSEEKAZERNE, hoekpand, omstreeks 1872 opgetrokken in eclectische vormen. Tegenwoordig doet het pand dienst als woning en atelier. Het pand is gelegen binnen het van rijkswege beschermde gezicht Heusden stadskern. De stoeppalen zijn reeds rijksmonument (nummer 22083). Omschrijving. Hoekpand (hoek Lombardstraat) van één bouwlaag op vierkante grondslag onder een schilddak, gedekt met Hollandse pannen. Handvormbakstenen gevels, hoekpilasters, gecementeerde plint. Vensters licht getoogd met achtruits schuiframen. In een iets risalerend middengedeelte bevindt zich de houten paneeldeur met bovenlicht. Hierboven is een brede dakkapel met houten wangen geplaatst. Verspringende gootlijst. Fries, eveneens verspringend, geornamenteerd met casementen en ingebedde diamantkoppen. Zijgevel met identiek gedetailleerde vensters en gietijzeren schotelankers. Fries met siermetselwerk. Het pand is symmetrisch van opbouw en heeft vijf traveeën. Voor het pand staan op een iets verhoogd gelegen stoep twee hardstenen, deels beschilderde, stoeppalen in de vorm van obelisken. Deze stoeppalen zijn al geplaatst op de rijkslijst van beschermde monumenten. Achterliggend, aan de Lombardstraat, is hiertegenaan een onderkelderd gedeelte op rechthoekige grondslag geplaatst met gevels in schoon metselwerk onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. De vensters zijn licht getoogd en hebben hardstenen onderdorpels en zesruits schuiframen. Aan de straatzijde is nog het laadluik voor de kelder zichtbaar. Gootlijst op houten klosjes. Intern is de indeling van het tegenwoordige voorhuis symmetrisch met een centrale gang. Het achtergedeelte wordt als bedrijfsruimte gebruikt. Waardering. Het pand is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde die het heeft als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling; namelijk de verwijzing naar de militaire functie die het ooit gehad heeft en de zeldzaamheid van het bouwtype. Tevens heeft het pand ensemblewaarde vanwege onder meer de gaafheid van het exterieur en de straatbeeldbepalende ligging die het heeft als hoekpand binnen het beschermde gezicht Heusden stadskern. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517344
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige marechausseekazerne, hoekpand in Heusden

Twee stoeppalen in de vorm van obelisken met zwarte cannelures

Putterstraat 30
Heusden
Twee stoeppalen in de vorm van obelisken met zwarte cannelures.

Twee stoeppalen

Putterstraat 28
Heusden
Twee STOEPPALEN.

kerkelijk gebouw

Putterstraat 32
Heusden
De Evangelisch Lutherse kerk, na oorlogsschade herbouwd in 1951, wordt beschermd vanwege: -het eenklaviers orgel met 8 registers, in 1852 ve..

Hoekhuis met gevel van het "Dordtse" type, waarvan de top verdwenen is. Elk der verdiepingen vooruitgemetseld, de eerste op gekoppelde zuiltjes en hor ..

Putterstraat 1A
Heusden
Hoekhuis met gevel van het "Dordtse" type, waarvan de top verdwenen is. Elk der verdiepingen vooruitgemetseld, de eerste op gekoppelde zuilt..

Pand waarin nog interessante pui

Pelsestraat 4
Heusden
17e eeuws pand waarin nog interessante pui.

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige marechausseekazerne, hoekpand in Heusden

Foto's (3)