Meer dan 63.000 rijksmonumenten


weg en waterwerk in Heusden

Weg En Waterwerk

Bergse Maas (bij)
5150AA Heusden
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van weg en waterwerk

Inleiding. Circa vijftig meter ten zuiden van de Provinciale weg, iets ten oosten van Doeveren, langs de zuidelijke maasdijk bevindt zich de Gendensche SLUIS, uitgevoerd als duiker, die omstreeks 1850 in Ambachtelijk Traditionele vormen is opgetrokken maar mogelijk en oudere kern heeft. De sluis diende voor uitwatering van de polder op het Oude Maasje. In deze hoedanigheid was de sluis van belang voor de waterhuishouding van de vestingstad Heusden. Sinds het graven van de Bergse Maas (1896-1904) vervult de sluis geen directe waterstaatkundige functie meer. De kaartco├Ârdinaten zijn: 134.1 (L) bij 414.8 (B). Omschrijving. Symmetrisch opgebouwd bakstenen sluisje met stenen tongewelf. De sluis heeft mogelijk een oudere kern. De vier keermuren hebben hardstenen afdekplaten. De keermuren zijn aflopend en wijken alle uit naar de buitenkant. Y-vormige smeedijzeren staafankers op de koppen van de keermuren. De machinaal vervaardigde baksteen is gemetseld in kruisverband, bij de keermuren verlevendigd met vlechtingen. De sluisopening is afsluitbaar door een houten hefdeur in een hardstenen sponning. De hefdeur kan worden bediend door een ijzeren tandwielkast met draaizwengel en een getande ijzeren heugelstang. Waardering. De Gendensche sluis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die het object bezit als bijzondere uitdrukking van zowel een geografisch/landschappelijke als een technische ontwikkeling. De Gendensche sluis heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van het object voor de ontwikkeling van de waterstaatkundige huishouding van de streek rond de landelijk belangrijke vestingstad Heusden en vanwege de historisch ruimtelijke relatie met de aanwezige waterwegen. Literatuur: Bouwtechniek in Nederland 5, Arends, G.J., Sluizen en stuwen, Den Haag 1994, p. 142, met afbeelding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517343
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van weg en waterwerk in Heusden

De Oud-Heusdensche sluis 2

ten Z-Oosten bebouwde kom (bij)
Doeveren (Gemeente Heusden)
Inleiding. Ten zuidwesten van de bebouwde kom van Doeveren bevindt zich, in het dijklichaam van de vermoedelijk vijftiende-eeuwse Elshouts..

De Oud-Heusdensche sluis 1

ten Z-Oosten bebouwde kom (bij)
Doeveren (Gemeente Heusden)
Inleiding. Ten zuidwesten van de bebouwde kom van Doeveren bevindt zich, in het dijklichaam van de vermoedelijk vijftiende-eeuwse Elshouts..

Voormalige Rijksstoomgemaal en Uitwateringssluis

mond van het Afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen
Waalwijk
v.m. Rijksstoomgemaal en Uitwateringssluis aan de mond van het Afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen. Gemaal en sluizencomplex gebouw..

De Bovenlandsche sluis

ten Z-Oosten bebouwde kom (bij)
Doeveren (Gemeente Heusden)
Inleiding. Direct ten zuidwesten van de bebouwde kom van Doeveren bevindt zich, op de plaats waar de vermoedelijk vijftiende-eeuwse Elshou..

Schrikmolen

-
GENDEREN (Gemeente Aalburg)
Inleiding WINDMOTOR, gesitueerd op de zomerdijk van de Bergse Maas, ten zuiden van de bebouwde kom van Genderen. Deze in de eerste helft va..

Kaart & Routeplanner

Route naar weg en waterwerk in Heusden