Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Joodse begraafplaats. Op de begraafplaats bevinden zich circa 17 zerken met opschrift alsmede een viertal kleine hardstenen paaltjes in Heusden

Graf Begraafplaats

Joodse begraafplaats
5150AA Heusden

Bouwjaar: 1850-1870

Beschrijving van Joodse begraafplaats. Op de begraafplaats bevinden zich circa 17 zerken met opschrift alsmede een viertal kleine hardstenen paaltjes

Inleiding. Gaaf bewaarde JOODSE BEGRAAFPLAATS, gelegen net buiten de Heusdense vesting aan de noordwestelijke zijde, waarschijnlijk aangelegd circa 1850-1870. Op de begraafplaats bevinden zich circa 17 zerken met opschrift alsmede een viertal kleine hardstenen paaltjes. Omschrijving. Kleine Joodse begraafplaats, gelegen in het voormalig schootsveld van de vestingwerken, aan de noordwestelijke zijde net buiten de vesting. De omstreeks 1850 aangelegde begraafplaats heeft een rechthoekige grondslag en meet circa 25 bij 8 meter. Het geheel wordt omgeven door een manshoge beukenhaag en heeft aan de voorzijde een tussen bakstenen pijlers aangebracht ijzeren poorthek met pijlpunten. Op de begraafplaats bevinden zich ongeveer 17 staande hardstenen zerken met verschillende bekroningen en spaarzame ornamentiek. De zerken dateren ruwweg uit de periode tussen 1870 en 1920. Op vrijwel alle zerken is in reliëf zowel een Hebreeuwse als een Nederlandse tekst aangebracht. Opvallend zijn de drie naast elkaar geplaatste hardstenen paaltjes met afgeronde top en een J in een cirkel. De functie hiervan is onbekend. Verder bevindt zich aan de noordzijde, tegen de beukenhaag, een klein hardstenen paaltje waarin een 2 is gebeiteld. Waardering. De Joodse begraafplaats is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling waarbij Joodse begraafplaatsen buiten bestaande vestingwerken aangelegd dienden te worden. De Joodse begraafplaats heeft ensemblewaarden vanwege de aan de ligging inherente historisch-ruimtelijke relatie met de landelijk belangrijke vesting Heusden. De Joodse begraafplaats is van algemeen belang wegens de structurele en visuele gaafheid van zowel het kavel als de zich daarop bevindende artefacten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)