Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis aan de wolput in Vlijmen

Woonhuis

Wolput 35
5251CC Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1874


Beschrijving van Woonhuis aan de wolput

Inleiding. WOONHUIS aan de Wolput, gebouwd - blijkens gevelsteen - in 1874. De architectuur vertoont elementen van het Eclecticisme. Omschrijving. Bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder een plat dak met een dakschild, aan de voorzijde gedekt met leien. De éénlaagse voorgevel is vijf traveeën breed en heeft een gepleisterde kroonlijst voorzien van consoles ter ondersteuning van de gootlijst. De gevel is symmetrisch opgezet met een deur in het midden, aan weerszijden daarvan zijn twee zesruitsramen met voorzetramen geplaatst. Deur en ramen zijn voorzien van een gestucte omlijsting met kuif. In de voorgevel naast de deur is een gevelsteen aangebracht, hierop is het opschrift "1874 C.M.A. SCHOENMAKERS" leesbaar. Boven de deur een gemetselde dakkapel met siervazen. Aan de linkerkant heeft het pand een éénlaagse aanbouw uit circa 1910. Dit gedeelte van het huis is uitgevoerd in rode strengperssteen met witte speklagen en heeft een schilddak, gedekt met dakleer. Boven deuren en ramen zijn hardstenen lateien aangebracht. In de voorgevel een raam en openslaande deur. In de bovenlichten is glas-in-lood gezet, hierin bloemmotieven in Art-Nouveau stijl. De rechterzijgevel heeft twee lagen. De begane grond heeft een blinde muur, op de verdieping zijn drie getoogde T-schuiframen aangebracht. In het interieur is de indeling in grote lijnen bewaard gebleven. Voor de gevel, aan de straatkant is een smal stoepje met reliëftegels, in het midden in dambordpatroon, gelegd. Waardering. Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang wegens waarde voor de architectuurgeschiedenis en wegens materiaalgebruik en ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517332
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis aan de wolput in Vlijmen

Villa

Wolput 30
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. VILLA, gebouwd in omstreeks 1860 in een Neo-Classicistische stijl. Omschrijving. Tweelaags object op een rechthoekige plattegr..

Bedrijfsgebouw met kantoor en woonhuis

Wolput 72a
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. BEDRIJFSGEBOUW met KANTOOR en WOONHUIS, gebouwd naar ontwerp van architect J. Luyben in Traditionalistische stijl voor de firma..

Woonhuis met artsenpraktijk

Julianastraat 1
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS met artsenpraktijk, gebouwd in 1895 voor Louis en George Kauling. In de bouwstijl zijn elementen van Neo-Renaissance a..

Boerderij van het dwarsdeeltype onder met riet gedekt wolfsdak

Nassau Dwarsstraat 5
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Midden 18e eeuwse boerderij van het dwarsdeeltype onder met riet gedekt wolfdak. In de voorgevel met gepleisterde plint en vlechtingen een 6..

Raadhuis

Julianastraat 34
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Gebouwd op vierkante plattegrond, bestaande uit souterrain en bel-etage, 1870. Omlopend schilddak. Voorgevel in eclectische vormen en door e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis aan de wolput in Vlijmen

Foto's (1)