Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Vlijmen

Woonhuis

Wolput 30
5251CG Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Villa

Inleiding. VILLA, gebouwd in omstreeks 1860 in een Neo-Classicistische stijl. Omschrijving. Tweelaags object op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is voorzien van een gootlijst en is gedekt met Oud Hollandse pannen. De gevels zijn gepleisterd. De voorgevel is voorzien van een waterlijst en heeft een breed middenrisaliet. In de risaliet, op de begane grond een drietal rondboogdeuren met waaiervormige roedenverdeling in de bovenlichten. Daarboven zesruits schuiframen. Aan weerszijden van de risaliet op de begane grond een achtruits schuifraam, op de verdieping een zesruiter met smal smeedijzeren hekje aan de onderkant ervoor. In de linkerzijgevel is aan de voorkant een half venster aangebracht. Meer naar achteren is een paneeldeur geplaatst. Het bovenlicht van de deur heeft een geometrische roedenverdeling. Links van het pand staat een voormalig koetshuis. Dit éénlaagse pand heeft een langgerekte plattegrond onder zadeldak, gedekt met Oud Hollandse pannen. In de gevel bevinden zich onder meer kleine halfronde stalraampjes. Rondom is een grote tuin aangelegd. Aan de straatzijde een smeed- en gietijzeren hek met openslaande poorten. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling, tot uiting komend in een landhuisachtige situatie binnen de dorpskern. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een sober gedetailleerd Neo-Classicisme dat de waardigheid van de stichter materialiseert. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517330
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Vlijmen

Woonhuis aan de wolput

Wolput 35
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS aan de Wolput, gebouwd - blijkens gevelsteen - in 1874. De architectuur vertoont elementen van het Eclecticisme. Omsc..

Bedrijfsgebouw met kantoor en woonhuis

Wolput 72a
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. BEDRIJFSGEBOUW met KANTOOR en WOONHUIS, gebouwd naar ontwerp van architect J. Luyben in Traditionalistische stijl voor de firma..

Woonhuis met artsenpraktijk

Julianastraat 1
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS met artsenpraktijk, gebouwd in 1895 voor Louis en George Kauling. In de bouwstijl zijn elementen van Neo-Renaissance a..

Boerderij van het dwarsdeeltype onder met riet gedekt wolfsdak

Nassau Dwarsstraat 5
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Midden 18e eeuwse boerderij van het dwarsdeeltype onder met riet gedekt wolfdak. In de voorgevel met gepleisterde plint en vlechtingen een 6..

Raadhuis

Julianastraat 34
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Gebouwd op vierkante plattegrond, bestaande uit souterrain en bel-etage, 1870. Omlopend schilddak. Voorgevel in eclectische vormen en door e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Vlijmen

Foto's (1)