Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Vlijmen

Woonhuis

Meliestraat 43
5251EG Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1868


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in 1868 in een Eclectische stijl. Achter het huis bevindt zich een éénlaagse samengestelde schuur die wijzigingen heeft ondergaan en buiten de van rijkswege geldende bescherming valt. Omschrijving. Eénlaags woonhuis, uitgevoerd in handgevormde baksteen, op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met Oudhollandse pannen. De voorgevel is gelaagd gepleisterd en telt vijf traveeën. De deur bevindt zich in het midden, deze travee wordt bekroond door een topgevel met een halfronde afwerking en een kielboog. De afsluitende lijst van de gevel heeft in het midden en op de hoeken lisenen met bakstenen velden. Aan weerszijden van de deur bevinden zich getoogde schuiframen met een kleine roedenverdeling. De ramen zijn voorzien van een geprofileerde omlijsting met kuif, onder de ramen zijn decoratieve vlakken aangebracht, onder het raam in de topgevel met opschrift "1868". Boven in de gevel zijn twee kleine ronde ramen geplaatst. Het raam in de topgevel voor heeft een bovenlicht met waaiervormige roedenverdeling. De zijgevels hebben topgevels, afgewerkt met een gecementeerde rand en een schoorsteen, eveneens met gecementeerde lijsten. In de rechterzijgevel is vooraan een half venster, aan de achterzijde een getoogd achtruitsschuifraam. In de top twee zesruitsschuiframen en een klein rond licht. Achteraan staat een éénlaags blokvormige aanbouw onder platdak. In het interieur is de indeling in oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. Een centrale gang heeft een nieuw aangebrachte gemarmerde lambrisering en marmeren vloertegels. De kamers rechts voor en links midden hebben een polychroom stucplafond. De ramen zijn aan de binnenzijde voorzien van luiken. Links is een kamer-en-suite met schuifdeuren, boven de schouw een omlijste spiegel. De keukenvloer heeft cementtegels met sterpatroon, in de bijkeuken een pomp en kleine hardstenen geut. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd, de kelder heeft een tongewelf en plavuizen op de vloer. Waardering. Het huis is van algemeen belang. Het huis is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de toegepaste stijlelementen en de ornamentiek en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517328
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Vlijmen

Woonhuis, aan de dijk gelegen, aan het einde van de Meliestraat

Meliestraat 54
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, aan de dijk gelegen, aan het einde van de Meliestraat. Het huis werd in 1870 gebouwd en vertoont elementen van Eclect..

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Meliestraat 44
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Boerderij van het Kempische langgeveltype; ramen met waaierzwikken.

Venkantbrug (ged.)

Wijk Venkant
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding Circa 33 meter lange spoorbrug over de Bossche Sloot, "Venkantbrug", voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Heusde..

Electriciteitspalen

Molenhoek (bij)
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. Complex van drie houten ELECTRICITEITSPALEN, op geringe afstand van elkaar, alle aan de Molenhoek. Omschrijving. Meteen na de ..

Woonhuis in neo-renaissancestijl

Meliestraat 35
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS in Neo-renaissancestijl. Gebouwd omstreeks 1890 in opdracht van de familie Mommersteeg. Omschrijving. Bakstenen woonh..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Vlijmen

Foto's (1)