Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis, vertoont kenmerken van het eclecticisme in Vlijmen

Woonhuis

Meliestraat 31
5251EG Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Woonhuis, vertoont kenmerken van het eclecticisme

Inleiding. WOONHUIS, gebouwd rond 1880 en vertoont kenmerken van het Eclecticisme. Omschrijving. Eénlaags bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met kruispannen. De voorgevel is vijf traveeën breed en heeft in het midden een opbouw met topgevel. Het haakse zadeldakje is voorzien van windveren en een gootlijst. In het midden van de gevel is een deur geplaatst met getoogd bovenlicht. Aan weerszijden van de deur bevinden zich twee T-ramen. In de opbouw zijn twee T-ramen aangebracht. Alle ramen en de deur hebben een geprofileerde omlijsting met kuif. In de topgevel bevindt zich een bijzonder vormgegeven driehoekig raampje in een geprofileerde omlijsting. De rechterzijgevel heeft een gepleisterde plint. Aan de voor- en achterkant van de gevel zijn ramen geplaatst. In de topgevel bevinden zich twee ramen. Waardering. Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517327
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis, vertoont kenmerken van het eclecticisme in Vlijmen

Woonhuis in neo-renaissancestijl

Meliestraat 35
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS in Neo-renaissancestijl. Gebouwd omstreeks 1890 in opdracht van de familie Mommersteeg. Omschrijving. Bakstenen woonh..

Looierij, thans in gebruik als schuur

Meliestraat 35
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. LOOIERIJ, thans in gebruik als schuur. Gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw. Omschrijving. Tweelaagse looierij o..

Woonhuis

Meliestraat 24
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in circa 1860 in opdracht van een bierbrouwer. De bouwstijl vertoont elementen van het Eclecticisme. Omschrij..

Bedrijfsgebouw, voormalige brouwerij

Meliestraat 20a
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. BEDRIJFSGEBOUW, voormalige BROUWERIJ gebouwd in 1888 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. In 1934 uitgebreid met een brouwtoren ..

Woonhuis

Meliestraat 20
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in 1927 in opdracht van C. Van Nieuwkuijk in de stijl van de Amsterdamse School. Omschrijving. Tweelaags woo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis, vertoont kenmerken van het eclecticisme in Vlijmen

Foto's (1)