Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis, aan de dijk gelegen, aan het einde van de Meliestraat in Vlijmen

Woonhuis

Meliestraat 54
5251EJ Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Woonhuis, aan de dijk gelegen, aan het einde van de Meliestraat

Inleiding. WOONHUIS, aan de dijk gelegen, aan het einde van de Meliestraat. Het huis werd in 1870 gebouwd en vertoont elementen van Eclecticisme. Omschrijving. Het dijkhuis telt aan de straatzijde één bouwlaag, aan de achterzijde twee lagen. Het heeft een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met Oud Hollandse pannen. De voorgevel van het bakstenen huis is bekleed met geblokt pleisterwerk. Tussen de plint en de waterlijst zijn met lijsten vlakken met cirkels weergegeven. Aan de bovenzijde van de gevel een gladde lijst, daarin zijn op de hoeken en aan weerszijden van de middentravee dekoratieve consoles aangebracht. De voorgevel is vijf traveeën breed en heeft boven de deur in het midden een kleine dakkapel met samengesteld raam in een gebogen, dekoratieve omlijsting. Aan weerszijden van de deur zijn twee achtruits schuiframen aangebracht in een geprofileerde omlijsting met kuif. De linkerzijgevel is uitgevoerd in handgevormde baksteen. Voor de zij-ingang (op straatniveau) is een trapje aangebracht. Aan de voorkant bevindt zich een halfvenster, in de topgevel zijn twee zesruitsramen en een rond raam aangebracht. Onder deze verdieping is een kelderlicht aanwezig. De rechterzijgevel heeft een gepleisterde plint en een ingang op kelderniveau. Aan weerszijden daarvan zijn twee vierruitsramen aangebracht. Daarboven, op de begane grond bevindt zich zowel voor als achter in de gevel een half venster. In de top, als bij de linkerzijgevel, twee zesruitsramen en een klein rond raam. Tegen de achtergevel is een éénlaagse garage met daarboven een dakterras aangebouwd. Daarboven zijn de ramen in de oude gevel zichtbaar. Deze vijf ramen hebben afgeronde hoeken. Bij alle ramen zijn de kozijnen vervangen door kunststof kozijnen. In het interieur is de oude indeling zo veel mogelijk hersteld. Op de begane grond is de gang betegeld met zwart marmeren tegels. Rechts in de gang bevindt zich de trap. De kelders zijn overkluisd met tongewelven en hebben een betegelde vloer. In de kamers op de begane grond zijn binnenluiken, paneeldeuren en stucplafonds voorbeelden van bewaard gebleven elementen. Achter het huis ligt een grote tuin met aan de linkerkant een gerestaureerde keermuur met steunberen. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517325
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis, aan de dijk gelegen, aan het einde van de Meliestraat in Vlijmen

Venkantbrug (ged.)

Wijk Venkant
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding Circa 33 meter lange spoorbrug over de Bossche Sloot, "Venkantbrug", voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Heusde..

Woonhuis

Meliestraat 43
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in 1868 in een Eclectische stijl. Achter het huis bevindt zich een éénlaagse samengestelde schuur die wijzi..

Electriciteitspalen

Molenhoek (bij)
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. Complex van drie houten ELECTRICITEITSPALEN, op geringe afstand van elkaar, alle aan de Molenhoek. Omschrijving. Meteen na de ..

Boerderij van het Kempische langgeveltype

Meliestraat 44
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Boerderij van het Kempische langgeveltype; ramen met waaierzwikken.

Woonhuis in neo-renaissancestijl

Meliestraat 35
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS in Neo-renaissancestijl. Gebouwd omstreeks 1890 in opdracht van de familie Mommersteeg. Omschrijving. Bakstenen woonh..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis, aan de dijk gelegen, aan het einde van de Meliestraat in Vlijmen

Foto's (1)