Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Vlijmen

Woonhuis

Meliestraat 24
5251EH Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in circa 1860 in opdracht van een bierbrouwer. De bouwstijl vertoont elementen van het Eclecticisme. Omschrijving. Eénlaags bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met kruispannen. De voorgevel is vijf traveeën breed, heeft een middenrisaliet en hoeklisenen. Voor de deur ligt een hardstenen trap met bordes. De zijkanten van de trap zijn voorzien van een smeedijzeren leuning, hekwerk en hardstenen vierkante balusters. De gepleisterde kroonlijst heeft consoles ter ondersteuning van de gootlijst. Aan weerszijden van de paneeldeur zijn twee schuiframen geplaatst. Deur en ramen zijn in gestucte omlijstingen met guirlandes met onder andere leeuwenkoppen gevat. Boven de deur in het dakvlak een oeuil de boeuf in dekoratieve zinken omlijsting. De éénlaagse aanbouw huisvest de keuken. Hierin zijn nieuwe ramen aangebracht. De linkerzijgevel heeft vierruitsramen. De bovenlichten met kleine roedenverdeling zijn gevuld met kathedraalglas. In het midden van de gevel is een kelderlicht aangebracht. Vooraan in de gevel bevindt zich een halfvenster. De rechterzijgevel is in de top voorzien van drie ramen (oorspronkelijk waren er twee ramen, één is recent toegevoegd). In de achtergevel zijn enkele ramen uitgebroken en vervangen door deuren. Deze deuren komen uit op een hoog, recent aangelegd terras. In het interieur is de oorspronkelijke indeling in grote lijnen bewaard gebleven. De gang heeft een gemarmerde lambrisering. In de linkerkamer bevindt zich onder meer een schouw, bij de ramen zijn binnenluiken aanwezig. Rechts van de gang ligt een kamer-en-suite met stucplafonds, voorzien van ornamenten en schouwen, binnenluiken en vensterbanken. Een houten trap, links tussen de kamer en keuken met een halve draai, is voorzien van een leuning met houten baluster en ijzeren spijlen. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens ornamentiek en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517324
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Vlijmen

Bedrijfsgebouw, voormalige brouwerij

Meliestraat 20a
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. BEDRIJFSGEBOUW, voormalige BROUWERIJ gebouwd in 1888 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. In 1934 uitgebreid met een brouwtoren ..

Woonhuis

Meliestraat 20
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in 1927 in opdracht van C. Van Nieuwkuijk in de stijl van de Amsterdamse School. Omschrijving. Tweelaags woo..

Woonhuis, later gebruikt als dienstwoning

Meliestraat 20
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, later gebruikt als dienstwoning. Gebouwd circa 1915 in de Overgangsstijl. Het pand bestaat uit een woongedeelte aan d..

Woonhuis, vertoont kenmerken van het eclecticisme

Meliestraat 31
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd rond 1880 en vertoont kenmerken van het Eclecticisme. Omschrijving. Eénlaags bakstenen woonhuis op een rec..

Woonhuis in neo-renaissancestijl

Meliestraat 35
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS in Neo-renaissancestijl. Gebouwd omstreeks 1890 in opdracht van de familie Mommersteeg. Omschrijving. Bakstenen woonh..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Vlijmen

Foto's (1)