Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand woonhuis in Vlijmen

Woonhuis

Julianastraat 25
5251EC Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1915

(1 recensie)

Beschrijving van Vrijstaand woonhuis

Inleiding. Vrijstaand WOONHUIS, gebouwd rond 1915 in Eclectische stijl. Omschrijving. Eénlaags bakstenen woonhuis op een L-vormige plattegrond. Het woongedeelte aan de straat heeft een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De éénlaags haakse aanbouw heeft eveneens een zadeldak, gedekt met kruispannen. De voorgevel telt vijf traveeën en heeft hoekpilasters en een middenrisaliet. De gevel is voorzien van een natuurstenen plint en een bewerkte kroonlijst, die loopt tot om de hoeken. Tegen de kroonlijst zijn consoles aangebracht. Erboven bevindt zich een gootlijst. In de risaliet ligt de houten openslaande deur, aan weerszijden twee ramen. Boven deur en ramen zijn segmentbogen aangebracht met aanzet- en sluitstenen voorzien van bloemmotieven. Boven de segmentbogen een geprofileerde gestucte lijst met kuif. Onder de ramen door loopt een waterlijst. Van de dakkapel boven de risaliet zijn de zijkanten met zinkschubben bekleed. Een zinken mansardedakje vormt de afdekking van deze dakkapel. Aan de voorzijde zijn twee boven elkaar geplaatste ramen in een classicistische omlijsting met tympaan geplaatst. De linkerzijgevel heeft op de begane grond twee ramen met houten rolluiken in kasten, voorzien van een decoratieve rand. Op de verdieping twee kleinere ramen, ook voorzien van rolluikkasten en in de top een rond raampje met ijzeren kozijn. De rechterzijgevel heeft op de begane grond, aan de achterkant enkele ramen. Op de verdieping bevindt zich een T-raam. Een rond raam in de top. De gevel loopt met een kleine sprong door naar de aanbouw. In de achtergevel van het huis een hoge opgeklampte getoogde deur. In de achtergevel zijn nog enkele liggende raampjes aangebracht. Een hoog (onder tegen dakrand) liggend raam is later geplaatst. De zijgevel van de haakse aanbouw heeft een gepleisterde plint en bevat een opgeklampte deur en een drietal ronde raampjes. In de top een hijsluik. De topgevel heeft windveren en een makelaar. Voor het huis ligt een smal natuurstenen stoepje. Grote tuin rondom, van de straat gescheiden door een haag en smeedijzeren hekje. In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. Aan weerszijden van een centrale gang bevinden zich kamers, links een kamer-en-suite met schuifdeuren, stucplafonds en binnenluiken. Marmeren schouwen. Rechts in de gang een trap. De daarachter gelegen keuken heeft siertegels en een schouw met geprofileerde lijst. Het huis is ter plekke van de keuken onderkelderd, de kelder heeft een plavuizen vloer en wordt overkluisd door troggewelfjes. Waardering. Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517323
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Vrijstaand woonhuis
3
Recensie door: ()
Huis is niet van 1915 maar van 1893
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand woonhuis in Vlijmen

Woonhuis in de overgangsstijl

Julianastraat 48
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS in de Overgangsstijl, gebouwd in 1914 naar ontwerp van Jan van Vlijmen, in opdracht van bierbrouwer Corman en met aang..

Woonhuis met bedrijfsgedeelte

Pastoor van Akenstraat 34
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS met bedrijfsgedeelte, gebouwd in 1881. Het huis vertoont kenmerken van het Eclecticisme. Het ligt op de hoek van de Pa..

Sint-Jan Geboortekerk

Julianastraat 44
Vlijmen (Gemeente Heusden)
St. Jan de Doper, 1864-1866, H.J.van Tulder. Groots opgezet werk uit Van Tulders eerste neogotische periode. Driebeukig kruisbasiliek met ho..

Heilig Hartbeeld

Julianastraat 44
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. Kunststenen HEILIG HARTBEELD, gemaakt in 1922 door het atelier van M. van Bokhoven & Jonkers. Het beeld is links voor de Rooms ..

Raadhuis

Julianastraat 34
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Gebouwd op vierkante plattegrond, bestaande uit souterrain en bel-etage, 1870. Omlopend schilddak. Voorgevel in eclectische vormen en door e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)