Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met artsenpraktijk in Vlijmen

Woonhuis

Julianastraat 1
5251EC Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Woonhuis met artsenpraktijk

Inleiding. WOONHUIS met artsenpraktijk, gebouwd in 1895 voor Louis en George Kauling. In de bouwstijl zijn elementen van Neo-Renaissance aanwezig. Het huis staat boven het maaiveld en is rondom van een nieuw opgemetseld platform voorzien. Omschrijving. Tweelaags blokvormig bakstenen gebouw met een gepleisterde plint. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond onder een mansardedak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De bovenkant van het dak is gedekt met dakleer, de dakschilden daaronder met kruispannen. De voorgevel telt vijf traveeën en heeft een symmetrische opzet. De middentravee en hoeken van het pand worden gemarkeerd door lisenen. Friezen onder de gootlijst en onder de cordonlijst tussen de verdiepingen zijn bekleed met tegels met decoratieve, geometrische patronen. Ter plekke van de middentravee zijn deze tegelbanden onderbroken, op de verdieping ten gunste van het balkon, onder de goot zijn een metselmozaïek en tegels met voorstellingen van een aesculaap, een vijzel en zonnebloemen aangebracht. In het midden van de voorgevel is de deur recent teruggeplaatst. Daarboven bevindt zich een rechthoekig balkon met smeedijzeren hekwerk op grote consoles met leeuwenkoppen. Deze console-vorm, maar dan iets kleiner, komt bovenaan de lisenen onder de goot terug. De middentravee wordt bekroond door een dakkapel met classicistische omlijsting. De grote getoogde schuiframen met kleine roedenverdelingen zijn alle vernieuwd waarbij de kozijnen in kunststof zijn uitgevoerd. In de segmentbogen daarboven zijn aanzet- en sluitstenen gepleisterd, op de sluitbogen zijn diamantkoppen aangebracht. De linkerzijgevel heeft ramen als aan de voorzijde, onder gemetselde segmentbogen. Tegen deze gevel staat een driezijdige uitbouw onder een puntdak. De rechterzijgevel heeft achteraan in de gevel een ingang onder een luifel, daarboven is een groot rond raam aangebracht. Ervoor bevinden zich ramen waaronder een hoog smal raam dat een deur vervangt. Tegen de achtergevel staat, in het verlengde van de rechterzijgevel een haakse aanbouw onder zadeldak, het dak is gedekt met kruispannen. In de achtergevel van de hoofdmassa zijn op de verdieping kleine ronde raampjes met ijzeren kozijnen aanwezig. In het interieur zijn delen van de oorspronkelijke indeling en inrichting bewaard gebleven. Voorbeelden daarvan zijn onder andere de gang, dwars in het rechterdeel van het huis met trappartij en de binnenluiken in de woonkamer. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517322
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met artsenpraktijk in Vlijmen

Raadhuis

Julianastraat 34
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Gebouwd op vierkante plattegrond, bestaande uit souterrain en bel-etage, 1870. Omlopend schilddak. Voorgevel in eclectische vormen en door e..

Sint-Jan Geboortekerk

Julianastraat 44
Vlijmen (Gemeente Heusden)
St. Jan de Doper, 1864-1866, H.J.van Tulder. Groots opgezet werk uit Van Tulders eerste neogotische periode. Driebeukig kruisbasiliek met ho..

Heilig Hartbeeld

Julianastraat 44
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. Kunststenen HEILIG HARTBEELD, gemaakt in 1922 door het atelier van M. van Bokhoven & Jonkers. Het beeld is links voor de Rooms ..

Woonhuis in de overgangsstijl

Julianastraat 48
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS in de Overgangsstijl, gebouwd in 1914 naar ontwerp van Jan van Vlijmen, in opdracht van bierbrouwer Corman en met aang..

Vrijstaand woonhuis

Julianastraat 25
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. Vrijstaand WOONHUIS, gebouwd rond 1915 in Eclectische stijl. Omschrijving. Eénlaags bakstenen woonhuis op een L-vormige platt..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met artsenpraktijk in Vlijmen

Foto's (1)