Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij, deel uitmakend van de lintbebouwing in Haarsteeg in Haarsteeg

Boerderij

Haarsteegsestraat 43
5254JN Haarsteeg (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van Boerderij, deel uitmakend van de lintbebouwing in Haarsteeg

Inleiding. BOERDERIJ, gebouwd omstreeks 1910 aan de Haarsteegsestraat, deel uitmakend van de lintbebouwing in Haarsteeg. Omschrijving. Het bakstenen woonhuis is één laag hoog en heeft een mansardedak met wolfseinden. Het dak is gedeeltelijk gedekt met betonpannen, de lagere dakvlakken zijn gedekt met geschubte leien. De voorgevel is vijf traveeën breed en voorzien van een gepleisterde plint en speklagen. Bovenaan is de voorgevel voorzien van een kroonlijst met baksteenmozaïek met aan de onderzijde een gemetselde tandlijst. De gootlijst rust op klossen. De middenrisaliet wordt bekroond door een topgevel met lisenen, bekroond door siervazen. In de risaliet een ondiep portiek met paneeldeur en bovenlicht. Aan weerszijden bevinden zich T-ramen met bovenlichten met roedenverdeling, gevuld met kathedraalglas en houten rolluiken. De segmentbogen boven deur en ramen hebben gepleisterde aanzet- en sluitstenen. In het dakvlak bevinden zich kleine oeil de boeufs. Tegen de rechterzijgevel is een blokvormige aanbouw onder plat dak geplaatst met een garagepoort aan de straatkant en een zesruitsraam in de zijgevel. Daarachter, in de zijgevel van het huis bevindt zich een nieuw raam. Op de verdieping twee ramen onder segmentbogen, de boogvelden zijn gevuld met metselmozaïek. Haaks op de woning ligt het aangebouwde bedrijfsgedeelte, één laag hoog onder een wolfsdak. Het dak is gedekt met Oud Hollandse pannen. Vooraan in de zijgevel bevinden zich een vierruitsraam en een kleine deur. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling, namelijk de modernisering van de landbouw in de Langstraat rond 1900. Het object heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de verwerking van stedelijke stijlmotieven op het platteland. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517320
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij, deel uitmakend van de lintbebouwing in Haarsteeg in Haarsteeg

Boerderij van het Langstraatse type, met theekoepel, stenen schuur en koetshuis

Haarsteegsestraat 76
Haarsteeg (Gemeente Heusden)
Boerderij van het Langstraatse type, met theekoepel, stenen schuur en koetshuis. Omschrijving koetshuis Het koetshuis maakt deel uit van e..

Van het voormalige Kasteel Onsenoort, thans klooster, is een zware rechthoekige toren overgebleven, met latere verhoging. Klokkenstoel met twee klokke ..

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Van het voormalige kasteel Onsenoort, thans klooster, is een zware rechthoekige toren overgebleven uit de 14e eeuw, met latere verhoging. Kl..

Poortgebouw van het klooster Mariënkroon in traditionalistische stijl

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Inleiding. POORTGEBOUW, gebouwd in 1934 in Traditionalistische stijl. Het gebouw ligt aan het einde van de Abdijlaan en markeert de toegan..

Gietijzeren boogbrug

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Gietijzeren BOOGBRUG uit circa 1910. Omschrijving. Licht gebogen brugdek op bakstenen muren in de taluds. Onder het brugdek een ijzeren ve..

Klooster Mariënkroon, hoofdgebouw

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Inleiding. Het meest in het oog springende gedeelte van het hoofdgebouw van het KLOOSTER stamt uit 1934 en is gebouwd in een Traditionalist..

Kaart & Routeplanner