Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met bedrijfsgedeelte in Vlijmen

Woonhuis

Pastoor van Akenstraat 34
5251BE Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Woonhuis met bedrijfsgedeelte

Inleiding. WOONHUIS met bedrijfsgedeelte, gebouwd in 1881. Het huis vertoont kenmerken van het Eclecticisme. Het ligt op de hoek van de Pastoor van Akenstraat met de Julianastraat, met de voorgevel naar de Pastoor van Akenstraat. Omschrijving. Eénlaags woonhuis met grote haakse aanbouw. Het gebouw is opgetrokken uit handgevormde baksteen op een T-vormige plattegrond onder een wolfdak, gedekt met kruispannen. De voorgevel telt vijf traveeën en heeft een gepleisterde plint en kroonlijst met consoles ter ondersteuning van de gootlijst. De gevel is symmetrisch van opzet en heeft een middenrisaliet en hoeklisenen. De voordeur is voorzien van een groot bovenlicht en heeft gietijzeren roosters. Aan weerszijden zijn getoogde zesruitsschuiframen in een geprofileerde gestucte omlijsting met kuif aangebracht. Het stoepje, voor de voorgevel is betegeld met tegels voorzien van ingekraste motieven en gelegd in dambordpatroon. Ter plekke van de voordeur ligt een hardstenen plaat. Rechts een éénlaags aanbouw (van latere datum) onder zadeldak, gedekt met muldenpannen. Topgevels zijn voorzien van windveren. Deur en ramen zijn voorzien van luiken. De gootlijst rust op klossen. De zijgevel heeft een gepleisterde plint. In de linkerzijgevel bevindt zich vooraan een half schuifvenster met luiken. Erachter een zesruitsschuifraam, in de top nog twee zesruitsramen, alle met luiken. Een klein kelderlicht. Een gevelsteen met inscriptie "M.N. VAN WAGENBERG Jz/ 18 25-5 81" bevindt zich in het midden van deze zijgevel. In de hoge haakse aanbouw is een bedrijfsruimte gevestigd. Het zadeldak is gedekt met kruispannen. De gevel heeft onder andere T-ramen. In de naar de straat gerichte gevel is een moderne garagepoort gezet. Oude elementen zijn onder meer een opgeklampte deur en een hardstenen stoepje. De tuin die zich rondom het pand bevindt wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek. In de tuin onder andere een kastanjeboom en hulsthaag. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarde wegens de bijzondere betekenis van het object voor het aanzien van het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517319
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met bedrijfsgedeelte in Vlijmen

Vrijstaand woonhuis

Julianastraat 25
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. Vrijstaand WOONHUIS, gebouwd rond 1915 in Eclectische stijl. Omschrijving. Eénlaags bakstenen woonhuis op een L-vormige platt..

Woonhuis in de overgangsstijl

Julianastraat 48
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS in de Overgangsstijl, gebouwd in 1914 naar ontwerp van Jan van Vlijmen, in opdracht van bierbrouwer Corman en met aang..

Sint-Jan Geboortekerk

Julianastraat 44
Vlijmen (Gemeente Heusden)
St. Jan de Doper, 1864-1866, H.J.van Tulder. Groots opgezet werk uit Van Tulders eerste neogotische periode. Driebeukig kruisbasiliek met ho..

Heilig Hartbeeld

Julianastraat 44
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. Kunststenen HEILIG HARTBEELD, gemaakt in 1922 door het atelier van M. van Bokhoven & Jonkers. Het beeld is links voor de Rooms ..

Raadhuis

Julianastraat 34
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Gebouwd op vierkante plattegrond, bestaande uit souterrain en bel-etage, 1870. Omlopend schilddak. Voorgevel in eclectische vormen en door e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)