Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij: voormalige stroopfabriek/varkensstal in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Herpt

Boerderij

Hoefstraat 4
5256NE Herpt (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Boerderij: voormalige stroopfabriek/varkensstal in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Inleiding. BOERDERIJ, voormalige stroopfabriek/varkensstal, aan het eind van de vorige eeuw opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het geheel vrijstaande bouwlichaam is gelegen aan de overzijde van de Hoefstraat, iets geïsoleerd van de rest van het complex. In het voormalige stroopfabriekje werd op ambachtelijke wijze uit bieten stroop vervaardigd. De inventaris is nog grotendeels aanwezig. Het westelijke gedeelte van het pand is tevens gebruikt als varkensstal; hiervoor is een betonnen varkensuitloophok aangebouwd. Omschrijving. Rechthoekig gebouw van één bouwlaag op een rechthoekige grondslag met muren in schoon metselwerk onder een zadeldak, gedekt met Hollandse pannen. Aan de westzijde zijn uitloophokken in beton aangebouwd en twee opgeklampte deuren. Aan deze zijde zijn twee vensters dichtgemetseld. Toegang aan de zuidzijde via een houten opgeklampte deur. Aan deze zijde bevindt zich tevens nog een dichtgezette deur en een venster. Intern is nog een groot gedeelte van de inventaris die voor het vervaardigen van bietenstroop benodigd is, bewaard gebleven; onder andere de ketels waarin de bieten gekookt werden. Waardering. De voormalige stroopfabriek/varkensstal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die het bezit als bijzondere uitdrukking van een typologische en sociaal-economische ontwikkeling. De voormalige stroopfabriek/varkensstal heeft architectuurhistorische waarden vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Boerderij en bijgebouwen hebben ensemblewaarden vanwege de wijze van verkaveling van de verschillende onderdelen en de markante ligging in een open landschap. De voormalige stroopfabriek/varkensstal is van belang vanwege de architectonische gaafheid van exterieur en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517315
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij: voormalige stroopfabriek/varkensstal in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant in Herpt

Boerderij: bakhuis in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het geheel vrijstaande bakhuisje is enkele meters van de zuidzijde van de boerderij, op ..

Hoefstraat 4
Herpt (Gemeente Heusden)
Inleiding. BAKHUIS, aan het einde van de negentiende eeuw opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het geheel vrijstaande ba..

Boerderij: woongedeelte in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Hoefstraat 4
Herpt (Gemeente Heusden)
Inleiding. BOERDERIJ, woongedeelte, in circa 1914 opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het geheel is gaaf bewaard geblev..

Boerderij, opgetrokken in 1933 in sobere, aan de amsterdamse school verwante vormen

Bernsestraat 9
Herpt (Gemeente Heusden)
Inleiding. BOERDERIJ, opgetrokken in 1933 in sobere, aan de Amsterdamse School verwante vormen. Gelegen buiten de bebouwde kom van Herpt a..

woonhuis

Herptsestraat 2
Heusden
Inleiding. WOONHUIS met BOERDERIJ aan de achterzijde en diverse bijgebouwtjes, opgetrokken circa 1875 in traditionele en eclectische vormen..

Duikersluis in de Bergse Maasdijk

BY Bergsche Maasdijk
Nederhemert Zuid (Gemeente Zaltbommel)
Inleiding De DUIKERSLUIS in de Bergse Maasdijk halverwege Nederhemert-Zuid en Bern, is in 1893 gebouwd en staat bekend als de oudste betonn..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)