Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Looierij, thans in gebruik als schuur in Vlijmen

Nijverheid Industrie

Meliestraat 35
5251EG Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Looierij, thans in gebruik als schuur

Inleiding. LOOIERIJ, thans in gebruik als schuur. Gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw. Omschrijving. Tweelaagse looierij op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak. Het dak is gedekt met Oudhollandse pannen. De begane grond en kopse gevels zijn uitgevoerd in baksteen, de bovenste laag van de lange gevels is uitgevoerd in hout met beweegbare luiken. Rechts zijn in de looierij kleine kamers (voormalige kantoren ?) afgescheiden. Verder een grote ruimte met onder meer nog ingemetselde looibakken. In de gevel verschillende ramen met kleine roedenverdeling en houten, opgeklampte poorten. Waardering. De voormalige looierij is van algemeen belang. Het object is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling en heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel. De looierij is van belang vanwege de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517312
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Looierij, thans in gebruik als schuur in Vlijmen

Woonhuis in neo-renaissancestijl

Meliestraat 35
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS in Neo-renaissancestijl. Gebouwd omstreeks 1890 in opdracht van de familie Mommersteeg. Omschrijving. Bakstenen woonh..

Woonhuis, vertoont kenmerken van het eclecticisme

Meliestraat 31
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd rond 1880 en vertoont kenmerken van het Eclecticisme. Omschrijving. Eénlaags bakstenen woonhuis op een rec..

Woonhuis

Meliestraat 24
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in circa 1860 in opdracht van een bierbrouwer. De bouwstijl vertoont elementen van het Eclecticisme. Omschrij..

Bedrijfsgebouw, voormalige brouwerij

Meliestraat 20a
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. BEDRIJFSGEBOUW, voormalige BROUWERIJ gebouwd in 1888 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. In 1934 uitgebreid met een brouwtoren ..

Woonhuis

Meliestraat 20
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in 1927 in opdracht van C. Van Nieuwkuijk in de stijl van de Amsterdamse School. Omschrijving. Tweelaags woo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Looierij, thans in gebruik als schuur in Vlijmen

Foto's (1)