Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in neo-renaissancestijl in Vlijmen

Woonhuis

Meliestraat 35
5251EG Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1890


Beschrijving van Woonhuis in neo-renaissancestijl

Inleiding. WOONHUIS in Neo-renaissancestijl. Gebouwd omstreeks 1890 in opdracht van de familie Mommersteeg. Omschrijving. Bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond met diverse kleine uitbouwen. Het huis heeft een mansardedak, gedekt met leien. De uitbouwen hebben afzonderlijke daken. Het huis is één laag hoog en heeft een iets uitstekende plint die in kleur afsteekt ten opzichte van de gevels. De zwarte strengperssteen van de plint is ook gebruikt voor speklagen in het metselwerk. De speklagen zijn versierd met natuurstenen diamantkoppen. Onder de goot loopt een kroonlijst met baksteenreliëf. Daar waar de gevel hoger opgetrokken is loopt de gootlijst door. De rechterhoek (aan de oostzijde) is voorzien van een tweede laag met torenachtige opbouw, bekroond door een spits. Links heeft de voorgevel een topgeveltje. Hierin bevindt zich een deur met Frans balkon en smeedijzeren hekje. De ramen van de begane grond zijn getoogd, de bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. Boven de ramen is de segmentboog uitgevoerd in geprofileerde steen met een natuurstenen sluitsteen. De ingang is in de rechterzijgevel gesitueerd, in een portiek. Daarachter een erker met afgeschuinde zijden. In de achtergevel ter plekke van het trappenhuis een opbouw met een groot hoog rondboograam. Aan de linkerkant heeft het huis een aanbouw, uitgevoerd in ijsselsteen, op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak, haaks op de straat. De voorgevel is in hetzelfde materiaal als de voorgevel van het huis uitgevoerd. Het zadeldak is gedekt met muldenpannen en wordt bekroond door een palmet. In de linkerzijgevel bevindt zich een zesruitsraam met luiken. In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. Delen van de inrichting zijn hersteld. In de gang (die evenwijdig aan de straat loopt) ligt een vloer van marmeren tegels, de stucplafonds zijn voorzien van ornamenten. In het midden ervan, naar de achterkant van het huis een houten trap met bewerkte trappaal. De paneeldeuren naar de kamers zijn bewaard gebleven. Aan de straatzijde liggen twee kamers, van elkaar gescheiden door een wand opgebouwd uit paneeldeuren. In de kamers stucplafonds, in één ervan is de marmeren schouw bewaard gebleven. In de keuken zijn zeshoekige cementtegels met geometrisch motief. Tegen de wanden blauw-witte tegels in dambord patroon. In de kelder plavuizen en gepleisterde troggewelfjes. Waardering. Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517311
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in neo-renaissancestijl in Vlijmen

Looierij, thans in gebruik als schuur

Meliestraat 35
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. LOOIERIJ, thans in gebruik als schuur. Gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw. Omschrijving. Tweelaagse looierij o..

Woonhuis, vertoont kenmerken van het eclecticisme

Meliestraat 31
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd rond 1880 en vertoont kenmerken van het Eclecticisme. Omschrijving. Eénlaags bakstenen woonhuis op een rec..

Woonhuis

Meliestraat 24
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in circa 1860 in opdracht van een bierbrouwer. De bouwstijl vertoont elementen van het Eclecticisme. Omschrij..

Bedrijfsgebouw, voormalige brouwerij

Meliestraat 20a
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. BEDRIJFSGEBOUW, voormalige BROUWERIJ gebouwd in 1888 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. In 1934 uitgebreid met een brouwtoren ..

Woonhuis

Meliestraat 20
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in 1927 in opdracht van C. Van Nieuwkuijk in de stijl van de Amsterdamse School. Omschrijving. Tweelaags woo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in neo-renaissancestijl in Vlijmen

Foto's (1)