Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis, later gebruikt als dienstwoning in Vlijmen

Woonhuis

Meliestraat 20
5251EH Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1915


Beschrijving van Woonhuis, later gebruikt als dienstwoning

Inleiding. WOONHUIS, later gebruikt als dienstwoning. Gebouwd circa 1915 in de Overgangsstijl. Het pand bestaat uit een woongedeelte aan de straatkant en een opslagruimte aan de achterzijde. De voorste helft van de verdieping is in de jaren zeventig gemoderniseerd. Omschrijving. Eénlaags bakstenen woonhuis onder een mansardedak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het dak is gedekt met kruispannen en heeft windveren. De nok aan de straatkant wordt bekroond door een palmet. Het achterste gedeelte is een schuur. In de straatgevel zijn op de begane grond schuiframen met luiken, in de driedelige bovenlichten is kathedraalglas aangebracht. Erboven bevinden zich gepleisterde lateien met figuratieve inskripties en segmentbogen. In de topgevel zijn twee smallere ramen met eenzelfde indeling en vormgeving gezet. In de linkerzijgevel bevindt zich een deur, ernaast is een poort aangebracht. De rechterzijgevel heeft aan de voorzijde een rechthoekige opgeklampte deur, achter een getoogde opgeklampte deur. De achtergevel heeft een grote poort met daarboven een hijsluik. In het interieur is de indeling in grote lijnen bewaard gebleven. Voor in het huis, aan de straatkant bevindt zich een woonkamer met keuken. Via de deur in de zijgevel betreedt men een klein halletje met tegelvloer en een houten steektrap naar boven. De verdieping is in de jaren zeventig gemoderniseerd. Achter is een grote opslagruimte, zowel op de begane grond als op de verdieping. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel. uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is van belang wegens de gaafheid van ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517308
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis, later gebruikt als dienstwoning in Vlijmen

Woonhuis

Meliestraat 20
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in 1927 in opdracht van C. Van Nieuwkuijk in de stijl van de Amsterdamse School. Omschrijving. Tweelaags woo..

Bedrijfsgebouw, voormalige brouwerij

Meliestraat 20a
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. BEDRIJFSGEBOUW, voormalige BROUWERIJ gebouwd in 1888 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. In 1934 uitgebreid met een brouwtoren ..

Woonhuis

Meliestraat 24
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in circa 1860 in opdracht van een bierbrouwer. De bouwstijl vertoont elementen van het Eclecticisme. Omschrij..

Woonhuis, vertoont kenmerken van het eclecticisme

Meliestraat 31
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd rond 1880 en vertoont kenmerken van het Eclecticisme. Omschrijving. Eénlaags bakstenen woonhuis op een rec..

Woonhuis

Meliestraat 19
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in 1898 in opdracht van notaris Tacxs en zijn vrouw Tacxs-Fenseling naar een ontwerp van de Groningse archite..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis, later gebruikt als dienstwoning in Vlijmen

Foto's (1)