Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Neo-Renaissancestijl in Roosendaal

Woonhuis

Brugstraat 39
4701LB Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: 1908
Architect: F.B. Sturm


Beschrijving van Woonhuis in Neo-Renaissancestijl

Inleiding. WOONHUIS opgetrokken in 1908 naar ontwerp van F.B. Sturm in Neo-Renaissancestijl als eigen woonhuis. Het pand ligt aan de linkerzijde vrij van de belendingen. Omschrijving. Tweelaags woonhuis van twee bouwlagen onder met leien en kruispannen gedekt schilddak. De voorgevel telt drie travee├źn, opgetrokken uit rodeverblendsteen met natuurstenen speklagen en stucornament. De twee linker vakken hebben boven een hardstenen plint met lijst twee onder segmentbogen geplaatste tweedelige schuiframen. In de boog stucornament met linten, mascarons en leeuwenkopjes. Op de verdieping twee T-ramen onder rondboog met vaas en linten. Onder de op consoles overstekende kroonlijst een fries met arabesken en twee putti. In het dakvlak een dakkapel met overhoekse muts. In de rechter travee de entree, bestaande uit een in een portiek geplaatste, getoogde dubbele geverniste paneeldeur met bovenlicht, koperen grepen en smeedijzeren sierrooster. In het bovenlicht glas-in-lood met gestileerde siermotieven. Boven de deur een hardstenen erker met samengesteld openslaand raam en smalle zijramen. De erker heeft consoles met saterkoppen en voluten met leeuwenkoppen, fakkels en bloemranken. Borstwerking met knoppen en diamantkoppen. Hoekpilasters met verdiepte velden en lijstkapitelen. Ter hoogte van de tweede verdieping wordt de travee afgesloten met een trapgevel met overhoekse bekroning. Balkon met hardstenen balustrade en siervazen. Boven de balkondeur een boogveld met jaartal 1908. De achtergevel is geblokt gepleisterd en heeft enkele getoogde T-ramen en eenvoudige steekankers. Tegen de gevel een haakse aanbouw van twee lagen onder plat dak. Deze aanbouw bevat keuken en dienstruimten en heeft T- ramen. Hal met trapopgang en aansluitende gang naar het achterhuis. Terrazzovloer met marmermoza├»ek en bloemfiguren. Geleding met pilasters, paneeldeuren met bekronende lijsten. Rechte steektrap met baluster in kandelabervorm. In de kamers paneeldeuren met bekronende lijsten en origineel beslag en dubbele schuifdeuren met facetgeslepen glas-in-loodramen. In de voorkamer een stucplafond met bloem- en bladornament en een schoorsteenmantel van zwart en rood marmer. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de stad en als specimen van de typologische ontwikkeling van het stadshuis kort na 1900. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de compositie van de gevel, de verzorgde vormgeving en het rijke materiaalgebruik. Het is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Sturm, in het bijzonder omdat het als eigen woonhuis tot stand is gekomen en dus bij uitstek de ontwerpopvattingen van de archtect weerspiegelt. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517302
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Neo-Renaissancestijl in Roosendaal

Kapel klooster Mariadal

Vincentiusstraat 3
Roosendaal
Inleiding. KAPEL in de tuin van klooster Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J..

Kloostertuin Mariadal

Vincentiusstraat 3
Roosendaal
Inleiding Tuin van het klooster Mariadal, in 1934 tezamen met het klooster aangelegd en sindsdien in hoofdzaak ongewijzigd. In de tuin bevi..

Lourdesgrot Mariadal

Vincentiusstraat 3
Roosendaal
Inleiding De in 1936, kort na de stichting van klooster Mariadal, gebouwde Lourdesgrot in de tuin van het klooster. Omschrijving De grot ..

Muur van klooster Mariadal

Vincentiusstraat 3
Roosendaal
Inleiding. MUUR behorend bij het klooster Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van ..

Herenhuis tezamen met Brugstraat 25 als een dubbel huis gebouwd

Brugstraat 23
Roosendaal
Inleiding. HERENHUIS uit circa 1910, tezamen met Brugstraat 25 als een dubbel huis gebouwd naar ontwerp van architect F.B. Sturm. De gevel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Neo-Renaissancestijl in Roosendaal

Foto's (1)