Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Maria Kapel in Wouw

Kerkelijk Gebouw

Spellestraat 44
4724SJ Wouw (gemeente Roosendaal)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1936
Architect: Hendrik Willem Valk


Beschrijving van Maria Kapel

Inleiding. MariaKAPEL, gebouwd naar ontwerp van H.W. Valk in 1936 in traditionalistische stijl. De kapel ligt even buiten de bebouwde kom van Wouw. Omschrijving. In groot formaat baksteen opgetrokken kapel. De plattegrond is drielobbig, met een rechte voorkant. Het leien schilddak is aan de achterkant gebogen, aan de voorkant heeft het een driezijdig overstek. De nok wordt aan voor- en achterkant bekroond door een piron. De voorzijde heeft een brede spitsboogvormige opening, aan de onderzijde afgesloten door een smeedijzeren hek, daarboven in de spitsboog op natuurstenen aanzetstenen rechte bakstenen moulants. Voor deze ingang is een halfrond plateau met traptrede aangelegd. De uiteinden van de voorgevel zijn voorzien van overhoeks geplaatste steunberen met natuurstenen afdekking. De zij- en achtergevels hebben een iets uitstekende plint. Inwendig bakstenen gewelf. In de bakstenen muren is aan de binnenkant op ooghoogte een band met mozaïek aangebracht. Hierin is het opschrift: "ONZE+LIEVE+VROUW+VAN+ALTIJD+DURENDE+BIJSTAND+BID+VOOR+ONS" verwerkt. Op een natuurstenen sokkel in een glazen kastje staat een Mariabeeld. Waardering. De kapel is van algemeen cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de culturele en geestelijke ontwikkeling in Noord-Brabant, in het bijzonder de verbreiding van de Mariadevotie in het Interbellum. Zij is van architectonische waarde wegens de plaats die zij inneemt in het oeuvre van de architect Valk, in het bijzonder door de combinatie van gotiserende ornamentiek met een karkakteristieke drielobbige plattegrond en een zeer expressieve hoofdvorm. Zij is gaaf bewaard gebleven en een zeldzaam voorbeeld van de uitwerking van het kapelmotief. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517300
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Maria Kapel in Wouw

Villa Eikenhof

Roosendaalsestraat 64
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. VILLA "Eikenhof", gebouwd in 1905 als artsenwoning met praktijk in opdracht van dokter van G.J.M. van Aersen. Uitgevoerd door a..

Twee hardstenen pompen, bekroond door het gemeentewapen en een siervaas

Markt 14
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Twee hardstenen pompen uit 1768, bekroond door het gemeentewapen en een siervaas.

Woonhuis, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, in Eclectische stijl. Het hoekhuis heeft de voorgevel aan de Markt, de zijgevel grenst ..

Markt 21
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, in Eclectische stijl. Het hoekhuis heeft de voorgevel aan de Mar..

Brouwerij De Zwaan

Markt 27
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. HERENHUIS "De Zwaan", gebouwd in tweede helft van de negentiende eeuw als brouwershuis in Eclectische stijl. Omschrijving. Twe..

R.K. Kerk van St. Lambertus

Torenplein 1
Wouw (Gemeente Roosendaal)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Laatgotische kruiskerk, in 1882 gerestaureerd, in 1944 grotendeels verwoest, restauratie voltooid in 1951. Best..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)