Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brouwerij De Zwaan in Wouw

Woonhuis

Markt 27
4724BK Wouw (gemeente Roosendaal)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1860-1870


Beschrijving van Brouwerij De Zwaan

Inleiding. HERENHUIS "De Zwaan", gebouwd in tweede helft van de negentiende eeuw als brouwershuis in Eclectische stijl. Omschrijving. Tweelaags huis op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De gevel is gepleisterd, het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen en loopt aan de achterkant lager door. De voorgevel is vier traveeën breed, de traveeën worden van elkaar gescheiden door gecanneleerde pilasters en tussen de verdiepingen is een geprofileerde lijst aangebracht. De hardstenen plint wordt ter plekke van de dubbele paneeldeur onderbroken door een trapje, erboven zijn diamantkoppen aangebracht. Onder de ramen is een doorlopende hardstenen cordonlijst aangebracht. Zowel begane grond als verdieping hebben schuiframen in een geprofileerde omlijsting met bewerkte sluitsteen. Op de begane grond hebben de ramen houten rolluikkasten. Bovenaan de gevel een getande kroonlijst. Boven elke pilaster zijn dubbele consoles aangebracht. Links van het pand een brede getoogde poort met grote sluitsteen in de vorm van een console in de segmentboog. Boven de poort een gepleisterd tympaan met zwaan op de top. De pilasters aan weerszijden hebben gebosseerde blokken en worden bekroond door een siervaas. Tussen de poort en het tympaan is een reliëf met flessen aangebracht als verwijzing naar de voormalige brouwerij. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als representant van de sociaal-economische ontwikkeling van Wouw. Het pand is van architectuurhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek en vertegenwoordigt de wijze waarop Eclectische vormen van de stad naar het platteland migreerden en daar door de plaatselijke elite, in dit geval een rijke brouwer, werden toegepast. Het pand heeft ensemblewaarde in samenhang met de gave straatwanden van het historische marktplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517297
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brouwerij De Zwaan in Wouw

Woonhuis, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, in Eclectische stijl. Het hoekhuis heeft de voorgevel aan de Markt, de zijgevel grenst ..

Markt 21
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, in Eclectische stijl. Het hoekhuis heeft de voorgevel aan de Mar..

Twee hardstenen pompen, bekroond door het gemeentewapen en een siervaas

Markt 14
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Twee hardstenen pompen uit 1768, bekroond door het gemeentewapen en een siervaas.

R.K. Kerk van St. Lambertus

Torenplein 1
Wouw (Gemeente Roosendaal)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Laatgotische kruiskerk, in 1882 gerestaureerd, in 1944 grotendeels verwoest, restauratie voltooid in 1951. Best..

Onderwijzerswoning

Schoolstraat 1
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. ONDERWIJZERSWONING, gebouwd in 1913-14 naar ontwerp van J. van Groenendaal met kenmerken van Neo-Renaissance. De woning staat h..

Jongensschool, eenlaags langgerekt bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond onder schilddak

Schoolstraat 3
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. SCHOOL gebouwd in 1913-14 naar ontwerp van J. van Groenendaal met kenmerken van de Neo-Renaissance. De langgerekte school ligt ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brouwerij De Zwaan in Wouw

Foto's (1)