Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, in Eclectische stijl. Het hoekhuis heeft de voorgevel aan de Markt, de zijgevel grenst aan de Omgang. in Wouw

Woonhuis

Markt 21
4724BK Wouw (gemeente Roosendaal)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Woonhuis, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, in Eclectische stijl. Het hoekhuis heeft de voorgevel aan de Markt, de zijgevel grenst aan de Omgang.

Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, in Eclectische stijl. Het hoekhuis heeft de voorgevel aan de Markt, de zijgevel grenst aan de Omgang. Omschrijving. Eénlaags bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dakvlak is aan de voorzijde geknikt en is gedekt met gotische pannen. De voorgevel is vijf traveeën breed en heeft aan de uiteinden gepleisterde pilasters met dubbele voluten onder de gootlijst. De gevel is voorzien van een natuurstenen plint tot aan de onderkant van de ramen en een gepleisterde kroonlijst met bakstenen velden en gepleisterde cirkels. Ter plekke van de middenrisaliet is in de plint een trapje uitgespaard voor de deur, de gootlijst wordt doorbroken door een tympaan met piron. Rechts van de deur zijn twee ramen met houten rolluiken aangebracht, ramen en deur zijn in gepleisterde geprofileerde omlijsting gevat met een bewerkt veld onder de latei. Links van de deur bevinden zich een later aangebracht breder raam en een poort. Bij beide is de gepleisterde latei gehandhaafd. Bovenlichten van de ramen zijn gevuld met glas-in-lood, dit gaat gedeeltelijk schuil achter overhangende houten panelen. In het dakvlak twee dakkapellen onder zinken dak met piron. De blinde linkerzijgevel is in lichtere baksteen uitgevoerd en bevat steekankers. Waardering. Het pand is van algemeen architectuurhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek en vertegenwoordigt de wijze waarop Eclectische vormen van de stad naar het platteland migreerden en daar door de plaatselijke elite werden toegepast. Het pand heeft ensemblewaarde is samenhang met de gave straatwanden van het historische marktplein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517296
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, in Eclectische stijl. Het hoekhuis heeft de voorgevel aan de Markt, de zijgevel grenst aan de Omgang. in Wouw

Twee hardstenen pompen, bekroond door het gemeentewapen en een siervaas

Markt 14
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Twee hardstenen pompen uit 1768, bekroond door het gemeentewapen en een siervaas.

Brouwerij De Zwaan

Markt 27
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. HERENHUIS "De Zwaan", gebouwd in tweede helft van de negentiende eeuw als brouwershuis in Eclectische stijl. Omschrijving. Twe..

R.K. Kerk van St. Lambertus

Torenplein 1
Wouw (Gemeente Roosendaal)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Laatgotische kruiskerk, in 1882 gerestaureerd, in 1944 grotendeels verwoest, restauratie voltooid in 1951. Best..

Onderwijzerswoning

Schoolstraat 1
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. ONDERWIJZERSWONING, gebouwd in 1913-14 naar ontwerp van J. van Groenendaal met kenmerken van Neo-Renaissance. De woning staat h..

Jongensschool, eenlaags langgerekt bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond onder schilddak

Schoolstraat 3
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. SCHOOL gebouwd in 1913-14 naar ontwerp van J. van Groenendaal met kenmerken van de Neo-Renaissance. De langgerekte school ligt ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, in Eclectische stijl. Het hoekhuis heeft de voorgevel aan de Markt, de zijgevel grenst aan de Omgang. in Wouw

Foto's (1)