Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met stal, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele vormen in Wouwse Plantage

Woonhuis

Plantagebaan 192
4725AE Wouwse Plantage (gemeente Roosendaal)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Woonhuis met stal, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele vormen

Inleiding. WOONHUIS met STAL, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele vormen in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het geheel ligt van de weg af, aan de Plantagebaan aan de rand van Wouwse Plantage. Omschrijving. Eénlaags bakstenen woonhuis onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak heeft een geprofileerde goot op klossen en is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De voorgevel is voorzien van een gepleisterde plint en kroonlijst. In het midden bevindt zich een opgeklampte deur, in het bovenlicht een ruitvormige roedenverdeling. Aan weerszijden zijn zesruits schuiframen met luiken geplaatst, de ramen hebben hardstenen onderdorpels. Beide zijgevels hebben een zesruitsraam in de top. In de achtergevel een achtruitsraam. De gevel wordt bekroond door een tandlijst en heeft, evenals de voorgevel grote steekankers. Midden tegen de achtergevel is een kleine aanbouw onder een met kruispannen gedekt zadeldak, als verbinding naar de stal gebouwd. Hierin zijn een zesruitsraam en vernieuwde deur aangebracht. De stal onder zadeldak staat haaks op het huis. In de rechterzijgevel drie getoogde openslaande poorten, de linkerzijgevel bevat drie hooggeplaatste stalramen met ijzeren kozijnen. Waardering. Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis met bedrijf op het platteland. Het heeft architectuurhistorische waarde als representant van het ambachtelijke bouwen op het platteland, met sterke invloed vanuit België. Het is gaaf bewaard gebleven en langzamerhand zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517292
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met stal, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele vormen in Wouwse Plantage

Pastorie

Plantagebaan 221
Wouwse Plantage (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. PASTORIE, gebouwd in 1877 in Wouwse Plantage, een nederzetting ontstaan naar aanleiding van de ontginning van de Wouwse Plantag..

Boerderij, gebouwd in het landgoed "Wouwse Plantage", op enige afstand van de bebouwing rond het landhuis. Het gebouw vertoont motieven van de Neo-Got ..

Plantage Centrum 8
Wouwse Plantage (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. BOERDERIJ, gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw in het landgoed Wouwse Plantage, op enige afstand van de bebouwing ron..

Landhuis Wouwse Plantage

Plantage Centrum 1
Wouwse Plantage (Gemeente Roosendaal)
Omschrijving onderdeel 1: Plantage-Centrum 1 - LANDHUIS, ook wel kasteel genoemd; in oorsprong uit 1845 daterend bakstenen landhuis, dat ron..

Parkaanleg landgoed Wouwse Plantage

Plantage Centrum 1
Wouwse Plantage (Gemeente Roosendaal)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. lanen en rotonde b. park c. moestuin d. bos, akkers en weiland ad a.: de aanleg van..

Jachthuis (Landgoed Wouwse Plantage)

Plantage Centrum 1
Wouwse Plantage (Gemeente Roosendaal)
Omschrijving onderdeel 3: Plantage-Centrum 10 - JACHTHUIS; in oorsprong als herberg gebouwd, ong. 1875; het gebouw bestaat uit een a-centraa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis met stal, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele vormen in Wouwse Plantage