Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in Roosendaal

Woonhuis

Ludwigstraat 32
4701NH Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930
Architect: Jac. Hurks


Beschrijving van Vrijstaande villa

Inleiding. Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1930 naar een ontwerp van architect J. Hurks. Het pand vertoont elementen van zakelijk expressionisme gebouwd en is iets afwijkend van de overige bebouwing door Hurks aan de Ludwigstraat. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen. Omschrijving. Tweelaags woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder schilddak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het huis is uitgevoerd in baksteen met een terugliggende voeg, het dak is voorzien van een fors overstek en gedekt met romaanse pannen. Alle vensters hebben metalen kozijnen. Tegen de voorgevel aan de straatkant is een grote erker met breed raam geplaatst, boven het raam is een betonnen latei zichtbaar. Boven de erker bevindt zich een balkon met bakstenen borstwering. Het balkon heeft rechthoekige ramen. Naast de erker bevindt zich in de gevel een breed raam en daarboven, op de verdieping een samengesteld raam. Beide ramen hebben de originele roedenverdeling. De linkerzijgevel heeft een risaliet met trappenhuis waarin de portiek is uitgespaard. De deur is vernieuwd. Links en rechts daarvan bevinden zich hoog geplaatste ramen met kathedraalglas en glas-in-lood. Erboven is de gevel hoger opgebouwd en heeft ter plekke van de vide smalle hoge ramen, gevuld met glas-in-lood. De ramen steken uit ten opzichte van de gevel, erboven loopt deze vertikale lijn door in lisenen. Rechts van het pand zijn tegen de hoofdmassa in een éénlaagse bouwmassa onder plat dak een bijkeuken en garage gebouwd. Achter heeft het pand een erker met overstek, ernaast is een deur aangebracht. Op de verdieping bevat de achtergevel nog een aantal rechthoekige ramen. In het dakvlak is aan de voorzijde een brede dakkapel met samengestelde ramen aangebracht. In het interieur bereikt men via de ingang een hal met vide. Van daaruit zijn de verschillende vertrekken (twee woonkamers en een keuken) toegankelijk. In de hal bevindt zich een trappartij naar de galerij op de verdieping. Het pand wordt omgeven door een tuin. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-ecenomische ontwikkeling, namelijk de stedebouwkundige uitleg van de stad in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de verzorgde vormgeving in baksteen en is een belangrijk werk in het oeuvre van de in Roosendaal actieve architect Hurks. Het heeft ensemblewaarde in samenhang met overige bebouwing aan de Ludwigstraat. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517284
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in Roosendaal

Vrijstaande dubbele villa, in Amsterdamse Schoolstijl. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen

Ludwigstraat 7
Roosendaal
Inleiding. Vrijstaande dubbele VILLA, in 1932 gebouwd naar ontwerp van architect Jac. Hurks in Amsterdamse Schooltijl. Het pand maakt deel..

Vrijstaande villa. Het pand is gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl

Ludwigstraat 2
Roosendaal
Inleiding. Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1929 naar ontwerp van architect Jac. Hurks. Het pand is gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl. Behalv..

Vrijstaande villa, in Amsterdamse Schoolstijl, deel uitmakend van een samenhangend ensemble van woningen

Ludwigstraat 3
Roosendaal
Inleiding. Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Jac. Hurks, in Amsterdamse Schoolstijl, deel uitmakend van een sa..

Vrijstaande villa, een samenhangend ensemble in baksteen, in Amsterdamse Schoolstij

Ludwigstraat 1
Roosendaal
Inleiding. Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1927 als eerste villa in de Ludwigstraat, een samenhangend ensemble in baksteen naar ontwerp van ..

Herenhuis met roodgeverfde lijstgevel. Empire kroonlijst en hardstenen ingangspartij

Bloemenmarkt 12
Roosendaal
Herenhuis met roodgeverfde lijstgevel. Empire kroonlijst en hardstenen ingangspartij. Eerste helft 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in Roosendaal

Foto's (1)