Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Red Band Venco in Roosendaal

Nijverheid Industrie

Spoorstraat 51
4702VW Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1935 1935 ca. 1935


Beschrijving van Red Band Venco

Inleiding. FABRIEKSGEBOUW (thans suikerwerkfabriek RED BAND), samengesteld uit diverse bouwmassa's waarvan aan de straat drie bouwblokken te onderscheiden zijn. Het beschermde middendeel uit ca. 1935 is het meest karakteristiek en gebouwd in een Zakelijke stijl. Links en rechts daarvan liggen later aangebouwde delen die buiten de bescherming vallen. Omschrijving. De tweelaagse fabriek kent aan de straatkant (Spoorstraat) een bakstenen gevel als scherm voor een achterliggend betonskelet. De gevel is ter plekke van de plint en boven de ingang betegeld. De gevelwand heeft een borstwering met deklijst aan de voorzijde, daarachter ligt een plat dak met sheddaken. Het middendeel met ingang, ongeveer in het midden van de voorgevel, ligt terug ten opzichte van de rooilijn. De aansluitende gevels hebben afgeronde hoeken naar het middendeel toe. De ingang bestaat uit twee ijzeren deuren in een ijzeren pui met laddervensters en aan weerszijden smalle lichten. Erboven is een betonnen luifel waarop de letters "RED BAND" zijn geplaatst. Onder tegen de luifel zijn twee lantaarns gehangen. Op de verdieping een groot vierkant raam dat boven de dakrand uitsteekt. De ramen in de links en rechts aansluitende gevels zijn voorzien van metalen kozijnen met roedenverdeling, zestienruits op de begane grond en twaalfruits op de verdieping, de ramen naast de ingangspartij volgen de afgeronde hoeken. In de rechterzijgevel zijn ramen als voor aangebracht. Aan de achterzijde grenst het gebouw aan de latere toevoeging. Waardering. Het middengedeelte van het fabrieksgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een economische ontwikkeling en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het meerlaags farieksgebouw. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de bijzondere en zakelijke stijl. Het is zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517283
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Red Band Venco in Roosendaal

H.Hart van Jezuskerk

Heilig Hartplein 28
Roosendaal
Inleiding. KERK, gebouwd in 1936 in Delftse Schoolstijl. Het ontwerp voor kerk en pastorie werd gemaakt door ir. J.B. Sturm in samenwerkin..

Seinbrug bij Station Roosendaal

Stationsplein 1
Roosendaal
Inleiding. SEINBRUG uit het eerste kwart van de twintigste eeuw. Omschrijving. Seinbrug, bestaande uit een ligger met geklonken vakwerksp..

Locomotiefloods bij Station Roosendaal

Stationsplein 1
Roosendaal
Inleiding. Rechthoekige LOCOMOTIEVENLOODS met WERKPLAATS op L-vormige plattegrond uit 1907, naar ontwerp van ir. G.W. van Heukelom. In 1931..

Douaneloods bij Station Roosendaal

Spoorstraat 7
Roosendaal
Inleiding. LOODS voor opslag en doorvoer van goederen. Gebouwd in 1907. Thans in gebruik bij Van Gend en Loos. Omschrijving. Rechthoeki..

Seinhuis bij Station Roosendaal

Stationsplein 1
Roosendaal
Inleiding. Het SEINHUIS naar ontwerp van Van Heukelom maakte deel uit van een centrale bediening van wissels en seinen. Deze centrale seini..

Kaart & Routeplanner

Route naar Red Band Venco in Roosendaal

Foto's (1)