Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel-woonhuis. In de bouwstijl zijn elementen van Art Nouveau verwerkt in Roosendaal

Woonhuis

Raadhuisstraat 9
4701PK Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: 1912
Architect: Joseph de Lepper


Beschrijving van Winkel-woonhuis. In de bouwstijl zijn elementen van Art Nouveau verwerkt

Inleiding. WINKEL-WOONHUIS, gebouwd in 1912 naar een ontwerp van architect J. de Lepper. In de bouwstijl zijn elementen van Art Nouveau verwerkt. In 1994 vond een grondige restauratie plaats. Naast de linkerzijgevel is een smalle steeg, van de straat afgesloten door een poortje, rechts tegen het pand aan staan lagere panden uit dezelfde bouwperiode. Omschrijving. Drielaags, half vrijstaand winkel-woonhuis op een licht taps toelopende plattegrond. Het pand heeft een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het zadeldak is gedekt met leien en heeft aan de voorzijde een goot op klossen. Het voordakvlak is voorzien van een tweetal uitspringende dakkapellen welke voorzien zijn van T-ramen. Op de begane grond bevindt zich de winkel met een grote etalage, in het midden daarvan een diep portiek. De etalage is op een hardstenen plint geplaatst en heeft hardstenen penanten, bewerkt met geometrische motieven. De portiek is lager dan de rest van de begane grond, aan de straatzijde is boven de portiek een raam geplaatst. Erboven is de voorgevel uitgevoerd in rode strengperssteen voorzien speklagen in zwarte steen. Verder is de gevel voorzien van baksteen lisenen op natuurstenen consoles op de hoeken en in het midden van de gevel. De bovenzijde is versierd met lijstwerk, eveneens uitgevoerd in baksteen. Zowel op de eerste als op de tweede verdieping zijn vier T-ramen aangebracht, voorzien van bovenlichten met roedenverdeling, gevuld met glas-in-lood. De ramen worden aan de bovenzijde afgesloten door een hardstenen latei, op de tweede verdieping is daarboven een segmentboog in het metselwerk aangebracht. Tussen de eerste en tweede verdieping zijn ter plekke van de ramen stucreliƫfs met van links naar rechts voorstellingen van de Lente, de Zomer, de Herfst en de Winter. De zijgevels zijn uitgevoerd in donkere baksteen. Waardering. Het winkelwoonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name de schaalvergroting binnen het oude stedelijk centrum. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl, het materiaalgebruik en het type. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517282
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel-woonhuis. In de bouwstijl zijn elementen van Art Nouveau verwerkt in Roosendaal

Herenhuis en notariskantoor in Neo-Renaissancestijl

Markt 7
Roosendaal
Inleiding. HERENHUIS en NOTARISKANTOOR, gebouwd in 1903 in opdracht van notaris J. Mertens, in Neo-Renaissancestijl. Het pand bleef tot 19..

Raadhuis

Markt 1
Roosendaal
Voormalig raadhuis, thans museum en gemeente-archief. Gebouwd of herbouwd na een brand in 1572, oorspronkelijk van trapgevels aan voor- en z..

Toren van de Sint Jan de Doperkerk

Markt 2
Roosendaal
Toren van St. Janskerk. In de kern een 14e of 15e eeuws bouwwerk, in de 16e eeuw ommanteld en verhoogd en gedekt door een lage vierzijdige s..

R.K. kerk van Sint Jan de Doper

Markt 2
Roosendaal
R.K. Kerk van St. Jan de Doper. Klassicistisch kerkgebouw uit 1839, naar ontwerp van de Antwerpse architect J. Franssen, gewijzigd uitgevoer..

Huis met witgepleisterde klassicistische gevel, bekroond door een fronton met parellijsten en klossen

Raadhuisstraat 26
Roosendaal
Huis met witgepleisterde klassicistische gevel uit omstreeks 1830, bekroond door een fronton met parellijsten en klossen. In de zijgevels no..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel-woonhuis. In de bouwstijl zijn elementen van Art Nouveau verwerkt in Roosendaal

Foto's (1)