Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Roosendaal

Nijverheid Industrie

Nispensestraat 27
4701CS Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: 1916
Architect: H.P.N. Halbertsma


Beschrijving van Watertoren

Inleiding WATERTOREN uit 1917, gebouwd in opdracht van de gemeente Roosendaal naar ontwerp van H.P.N. Halbertsma, uitgevoerd door de Maatschappij tot Bouw en Exploitatie van Gemeentebedrijven. Het object heeft elementen van zakelijkheid en Neo-Renaissance. Omschrijving De toren is circa 52 meter hoog en heeft een achtkantige, vier geledingen tellende schacht met uitkragend reservoir, bekroond door een spits. De toren heeft een betonskelet. De begane grond is gepleisterd en heeft een uitstekende plint. De geledingen zijn opgevuld met baksteen. Het metselwerk ligt verdiept ten opzichte van het vakwerk. De bovenste geleding wordt afgesloten door segmentbogen. Het ronde uitkragende waterreservoir is eveneens uitgevoerd in beton met inwendig een betonnen vlakbodemreservoir met een inhoud van 300 m3. De toren wordt bekroond door een koperen spits met piron. Op de begane grond leidt een trap naar de houten deur in een monumentale gepleisterde omlijsting met pilasters en een gebogen fronton. In het boogveld is een wapenschild aangebracht, op de latei daaronder is het opschrift ANNO/WATERTOREN/1916 aangebracht. In de schuine onderrand van het reservoir zijn kleine ronde openingen zichtbaar. Het reservoir zelf heeft smalle staande ramen. De bovenzijde heeft een fries met kantelen, geprofileerde randen vormen de overgang naat het dak. In het dakvlak zijn vier dakkapelletjes met gebogen fronton geplaatst. Waardering De watertoren is van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische waarden alsmede als uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Hij is tevens van architectuurhistorisch belang vanwege vormgeving en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517281
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Roosendaal
Watertoren Roosendaal (achterzijde)
Watertoren Roosendaal (achterzijde)
Plaats Roosendaal
Bouwjaar 1916
Hoogte 48,6 m
Inhoud onbekend
Architect(en) H.P.N. Halbertsma

De watertoren in Roosendaal is gebouwd in 1916 naar ontwerp van H.P.N. Halbertsma en ligt aan de Nispensestraat.

De watertoren heeft een hoogte van 48,6 meter gemeten vanaf NAP. De watertoren staat op de lijst monumentale panden van de gemeente Roosendaal.

De kunstgalerie Galerie de Watertoren is niet gevestigd onder de watertoren, maar een eindje verderop in de straat.

Externe link


Monumenten in de buurt van Watertoren in Roosendaal

Fabrikantvilla Van Gilse

Burgerhoutsestraat 12
Roosendaal
Inleiding. FabrikantenVILLA, gebouwd in 1900 in opdracht van J. van Gilse, naar ontwerp van architect M. Vergouwen. Het vrijstaande pand w..

Herenhuis met dwars schilddak met kroonlijst met triglyphen en klossen; hardstenen ingangspartij. Lange achtervleugel aan de Kuipersstraat, ten dele m ..

Raadhuisstraat 45
Roosendaal
HERENHUIS met dwars schilddak met kroonlijst met triglyphen en klossen; hardstenen ingangspartij. Lange achtervleugel aan de Kuipersstraat, ..

Huis met witgepleisterde klassicistische gevel, bekroond door een fronton met parellijsten en klossen

Raadhuisstraat 26
Roosendaal
Huis met witgepleisterde klassicistische gevel uit omstreeks 1830, bekroond door een fronton met parellijsten en klossen. In de zijgevels no..

Vrouwenhof

Scholtensboslaan 1
Roosendaal
Vrouwenhof. In het park gelegen klassicistisch landhuis uit omstreeks 1790.

Mariagaard Poortgebouw met woningen

Nieuwstraat 1
Roosendaal
Inleiding. POORTGEBOUW MET WONINGEN, gebouwd omstreeks 1935 als vrijstaand blok aan de Nieuwstraat. De woningen zijn voorzien van een voor..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)