Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis en notariskantoor in Neo-Renaissancestijl in Roosendaal

Woonhuis

Markt 7
4701PA Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Herenhuis en notariskantoor in Neo-Renaissancestijl

Inleiding. HERENHUIS en NOTARISKANTOOR, gebouwd in 1903 in opdracht van notaris J. Mertens, in Neo-Renaissancestijl. Het pand bleef tot 1917 in gebruik als notariskantoor, tot 1935 werd de woonbestemming gehandhaafd. Daarna heeft het dienst gedaan als brood- en banketbakkerij met lunchroom. Thans heeft het pand een horeca-functie, in combinatie met een bovenwoning. Het huis is half vrijstaand, links grenst het aan jongere bebouwing, de rechtergevel staat vrij, aangrenzend is een poortje in bakstenen omlijsting zichtbaar. Omschrijving. Drielaags pand op een rechthoekige plattegrond. De voorgevel is vier traveeën breed. Van het pand is de eerste travee in de diepte onder een zadeldak geplaatst waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Daarachter staat een lagere bouwmassa onder haaks zadeldak. Het pand is uitgevoerd in rode verblendsteen, de speklagen zijn met afwisselend witte en blauwe verblendsteen uitgevoerd. De voorgevel is van een hardstenen plint voorzien. Bovenaan is een gestucte kroonlijst aangebracht. De rechterzijgevel van de achteraanbouw is gepleisterd uitgevoerd. Het dak is gedekt met leien in Maasdekking. Op de begane grond worden de middelste twee traveeën in beslag genomen door een vermoedelijk na 1935 aangebracht groot etalageraam, rechts daarvan is een smal raam met segmentboogvormig bovenlicht aangebracht. Links in de gevel bevindt zich een smal portiek met hardstenen treden en een deur. De buitenste traveeën op de eerste verdieping hebben T-ramen, de middelste twee traveeën zijn van openslaande deuren voorzien met één doorlopend balkon op consoles, voorzien van een balustrade met balusters. Boven deze ramen en deuren zijn de ontlastingsbogen uitgevoerd als rondbogen in witte steen, de boogvelden zijn opgevuld met stucwerk. Op de tweede verdieping zijn T-ramen onder segmentbogen aangebracht, de boogvelden zijn opgevuld met stucwerk. In het dakvlak aan de voorzijde bevinden zich vier dakkapelletjes onder zadeldak met windveer en piron. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name de schaalvergroting van het Roosendaalse marktplein. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl, het materiaalgebruik en het type. Als deel van de bebouwing aan de Markt heeft het pand ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517276
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis en notariskantoor in Neo-Renaissancestijl in Roosendaal

Raadhuis

Markt 1
Roosendaal
Voormalig raadhuis, thans museum en gemeente-archief. Gebouwd of herbouwd na een brand in 1572, oorspronkelijk van trapgevels aan voor- en z..

Woonhuis waarvan de lijstgevel in Eclectische stijl is uitgevoerd. Tussen 1825 en 1872 bestond het huis in combinatie met een winkel

Markt 16
Roosendaal
Inleiding. WOONHUIS waarvan de lijstgevel uit 1879 in Eclectische stijl is uitgevoerd. De kern van het pand is van voor 1823. Tussen 1825 ..

Toren van de Sint Jan de Doperkerk

Markt 2
Roosendaal
Toren van St. Janskerk. In de kern een 14e of 15e eeuws bouwwerk, in de 16e eeuw ommanteld en verhoogd en gedekt door een lage vierzijdige s..

R.K. kerk van Sint Jan de Doper

Markt 2
Roosendaal
R.K. Kerk van St. Jan de Doper. Klassicistisch kerkgebouw uit 1839, naar ontwerp van de Antwerpse architect J. Franssen, gewijzigd uitgevoer..

Winkel-woonhuis. In de bouwstijl zijn elementen van Art Nouveau verwerkt

Raadhuisstraat 9
Roosendaal
Inleiding. WINKEL-WOONHUIS, gebouwd in 1912 naar een ontwerp van architect J. de Lepper. In de bouwstijl zijn elementen van Art Nouveau ver..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis en notariskantoor in Neo-Renaissancestijl in Roosendaal

Foto's (1)