Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande dubbele villa, in Amsterdamse Schoolstijl. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen in Roosendaal

Woonhuis

Ludwigstraat 7
4701ND Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: 1932
Architect: Jac. Hurks


Beschrijving van Vrijstaande dubbele villa, in Amsterdamse Schoolstijl. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen

Inleiding. Vrijstaande dubbele VILLA, in 1932 gebouwd naar ontwerp van architect Jac. Hurks in Amsterdamse Schooltijl. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen. Omschrijving. Dubbel woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder een samengesteld zadeldak met topgevels. De achtergevel heeft een tweelaagse uitbouw onder plat dak. De voorgevel is symmetrisch opgezet en telt drie bouwlagen met een middendeel onder zadeldak, evenwijdig aan de straat met aan weerszijden een topgevel. De dakvlakken lopen over de zijgevels door tot aan een gootlijst ter hoogte van de bovenkant van de erkers. In het midden van de voorgevel bevindt zich een rondboogdeur die toegang tot nummer 7 verschaft. De deur is omgeven door kleine glas-in-loodramen, de rondboog wordt in het metselwerk om de deur gevolgd. Aan weerszijden bevindt zich een staand raam. Daarnaast zijn erkers aangebracht, voorzien van een gootlijst. De buitenhoeken van de voorgevel bevatten horizontaal uitstekende tegels. Op de verdieping zijn samengestelde rechthoekige ramen geplaatst, boven de deur zijn smalle staande raampjes zichtbaar tussen bakstenen penanten. Boven deze raampjes is het metselwerk puntig uitstekend tot aan de goot. Direkt onder de goot zijn ter plekke van het metselreliƫf gootklossen geplaatst. Aan weerszijden daarvan bevinden zich liggende ramen. In de beide topgevels zijn kleine rechthoekige raampjes aangebracht. Aan de linkerzijde steekt de bouwmassa met topgevel onder zadeldak verder naar voren. In de hoek onder de overstekken is de portiek met houten pilaar op een bakstenen schansmuurtje zichtbaar waarin zich de toegang tot nummer 7a bevindt, de deur is naar de straat gericht. In deze zijgevel zijn de hoge ramen van het trappenhuis, gevuld met matglas. De rechterzijgevel springt over het achterste gedeelte iets naar voren. Daar tegenaan is een schoorsteen gezet. Met uitzondering van een hoog op de begane grond geplaatst glas-in-lood raam is de gevel blind. In het interieur zijn de indeling en delen van de inrichting nog in oorspronkelijke staat. Van belang zijn onder andere het trappenhuis met houten trapleuning met geometrische dekoraties en een schouw op de verdieping van nummer 7. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-ecenomische ontwikkeling, namelijk de stedebouwkundige uitleg van de stad in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de verzorgde vormgeving in baksteen en is een belangrijk werk in het oeuvre van de in Roosendaal actieve architect Hurks. Het heeft ensemblewaarde in samenhang met overige bebouwing aan de Ludwigstraat. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517272
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande dubbele villa, in Amsterdamse Schoolstijl. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen in Roosendaal

Vrijstaande villa, in Amsterdamse Schoolstijl, deel uitmakend van een samenhangend ensemble van woningen

Ludwigstraat 3
Roosendaal
Inleiding. Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Jac. Hurks, in Amsterdamse Schoolstijl, deel uitmakend van een sa..

Vrijstaande villa. Het pand is gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl

Ludwigstraat 2
Roosendaal
Inleiding. Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1929 naar ontwerp van architect Jac. Hurks. Het pand is gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl. Behalv..

Vrijstaande villa, een samenhangend ensemble in baksteen, in Amsterdamse Schoolstij

Ludwigstraat 1
Roosendaal
Inleiding. Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1927 als eerste villa in de Ludwigstraat, een samenhangend ensemble in baksteen naar ontwerp van ..

Vrijstaande villa

Ludwigstraat 32
Roosendaal
Inleiding. Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1930 naar een ontwerp van architect J. Hurks. Het pand vertoont elementen van zakelijk expression..

Klooster Mariadal

Vincentiusstraat 5
Roosendaal
Inleiding. KLOOSTER Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J.Th.J Cuypers en F.B..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande dubbele villa, in Amsterdamse Schoolstijl. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen in Roosendaal

Foto's (1)