Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa. Het pand is gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl in Roosendaal

Woonhuis

Ludwigstraat 2
4701NG Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: 1929
Architect: Jac. Hurks


Beschrijving van Vrijstaande villa. Het pand is gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl

Inleiding. Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1929 naar ontwerp van architect Jac. Hurks. Het pand is gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl. Behalve als eigen woonhuis van de architect was de villa tot 1940 ook als kantoor in gebruik. Het huis is op de hoek van de Ludwigstraat en Stationsstraat gelegen en schuin geplaatst. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen. Omschrijving. Drielaagse bouwmassa op een rechthoekige plattegrond onder samengesteld parabooldak. Tegen de linkerhoek staat een kleine uitbouw waarboven het dak uitwaaiert. De rechterhoek is van een erker met afgeschuinde zijden voorzien, waarboven een balkon met bakstenen borstwering. De schuine zijden hebben een zaagtandmotief in het metselwerk. Het midden van de gevel is hoger opgemetseld. Op de begane grond bevindt zich de ingangspartij, bestaande uit een portiek met paraboolboog waarin een houten deur met glas-in-lood zijlichten, erboven een groot glas-in-lood raam met uitstekende horizontale houten roeden, dat de plaats van het trappenhuis aangeeft. De korte gevel aan de Stationsstraat heeft een topgevel. Op de begane grond bevindt zich een puntig uitstekende erker waarboven een balkon met openslaande deuren, ervoor is een bakstenen borstwering gemaakt. In de top is een klein raam zichtbaar. De achtergevel is éénlaags, het dak loopt hier verder door. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-ecenomische ontwikkeling, namelijk de stedebouwkundige uitleg van de stad in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de verzorgde vormgeving in baksteen en is een belangrijk werk in het oeuvre van de in Roosendaal actieve architect Hurks. Het heeft ensemblewaarde in samenhang met overige bebouwing aan de Ludwigstraat. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517269
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa. Het pand is gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl in Roosendaal

Vrijstaande villa, in Amsterdamse Schoolstijl, deel uitmakend van een samenhangend ensemble van woningen

Ludwigstraat 3
Roosendaal
Inleiding. Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect Jac. Hurks, in Amsterdamse Schoolstijl, deel uitmakend van een sa..

Vrijstaande villa, een samenhangend ensemble in baksteen, in Amsterdamse Schoolstij

Ludwigstraat 1
Roosendaal
Inleiding. Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1927 als eerste villa in de Ludwigstraat, een samenhangend ensemble in baksteen naar ontwerp van ..

Vrijstaande dubbele villa, in Amsterdamse Schoolstijl. Het pand maakt deel uit van een samenhangend ensemble van woningen

Ludwigstraat 7
Roosendaal
Inleiding. Vrijstaande dubbele VILLA, in 1932 gebouwd naar ontwerp van architect Jac. Hurks in Amsterdamse Schooltijl. Het pand maakt deel..

Vrijstaande villa

Ludwigstraat 32
Roosendaal
Inleiding. Vrijstaande VILLA, gebouwd in 1930 naar een ontwerp van architect J. Hurks. Het pand vertoont elementen van zakelijk expression..

Klooster Mariadal

Vincentiusstraat 5
Roosendaal
Inleiding. KLOOSTER Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J.Th.J Cuypers en F.B..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa. Het pand is gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl in Roosendaal

Foto's (1)