Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onderwijzerswoning in Wouw

Woonhuis

Schoolstraat 1
4724BJ Wouw (gemeente Roosendaal)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913-14
Architect: J. van Groenendaal


Beschrijving van Onderwijzerswoning

Inleiding. ONDERWIJZERSWONING, gebouwd in 1913-14 naar ontwerp van J. van Groenendaal met kenmerken van Neo-Renaissance. De woning staat haaks op Schoolstraat, de zijgevel grenst aan de rooilijn. Tussen school en woning is een afscheiding van een smeedijzeren hek tussen pijlers. Omschrijving. Het woonhuis is twee lagen hoog op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. Tegen de achtergevel is een verspringende éénlaagse aanbouw onder plat dak geplaatst. Het huis is uitgevoerd in baksteen op een iets uitstekende plint. Rondom zijn speklagen in een afwijkende kleur baksteen aangebracht. Het dak heeft een overstek op klossen en is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het huis heeft in voor- en achtergevel grote ramen onder korfbogen. De ramen hebben roedenverdelingen, de boogvelden in de achtergevel zijn gevuld met metselmozaïek. De topgevels voor en achter hebben een kleiner raam met roedenverdeling. De linkerzijgevel is nagenoeg blind, aan voor- en achterkant een smal raam onder korfboog. De aanbouwen aan de achterzijde zijn voorzien van deuren. Waardering. De onderwijzerswoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociale ontwikkeling, het representeert de ontwikkeling van het katholiek onderwijs op het platteland. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de ornamentiek en is van belang als ertegenwoordiger van het werk van de architect. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517252
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Onderwijzerswoning in Wouw

Jongensschool, eenlaags langgerekt bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond onder schilddak

Schoolstraat 3
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. SCHOOL gebouwd in 1913-14 naar ontwerp van J. van Groenendaal met kenmerken van de Neo-Renaissance. De langgerekte school ligt ..

R.K. Kerk van St. Lambertus

Torenplein 1
Wouw (Gemeente Roosendaal)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Laatgotische kruiskerk, in 1882 gerestaureerd, in 1944 grotendeels verwoest, restauratie voltooid in 1951. Best..

Brouwerij De Zwaan

Markt 27
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. HERENHUIS "De Zwaan", gebouwd in tweede helft van de negentiende eeuw als brouwershuis in Eclectische stijl. Omschrijving. Twe..

Boerderij, gebouwd in 1910 in een bouwstijl met elementen van Art-Nouveau en Neo-Renaissance

Waterstraat 4
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. BOERDERIJ, gebouwd in 1910 in een bouwstijl met elementen van Art-Nouveau en Neo-Renaissance. Het geheel bestaat uit een woonhu..

Woonhuis, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, in Eclectische stijl. Het hoekhuis heeft de voorgevel aan de Markt, de zijgevel grenst ..

Markt 21
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw, in Eclectische stijl. Het hoekhuis heeft de voorgevel aan de Mar..

Kaart & Routeplanner

Route naar Onderwijzerswoning in Wouw

Foto's (1)