Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jongensschool, eenlaags langgerekt bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond onder schilddak in Wouw

Gebouw

Schoolstraat 3
4724BJ Wouw (gemeente Roosendaal)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913-14
Architect: J. van Groenendaal


Beschrijving van Jongensschool, eenlaags langgerekt bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond onder schilddak

Inleiding. SCHOOL gebouwd in 1913-14 naar ontwerp van J. van Groenendaal met kenmerken van de Neo-Renaissance. De langgerekte school ligt ver van de rooilijn, op de hoek van de Schoolstraat met de Doeldreef. Omschrijving. De school is een éénlaags langgerekt bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond onder schilddak. In de middenrisaliet met trapgevel bevindt zich een brede deur. Daarboven een hoog rondboog bovenlicht met kleine roedenverdeling. In de topgevel is een band aangebracht waarop smalle rondboogvormige blindnissen staan, deze zijn gevuld met metselmozaïek. De gevel wordt geleed door lisenen, daartussen staan telkens drie (aan het uiteinde twee) ramen onder een korfboog. De ramen hebben een kruiskozijn, daarbinnen kleine roedenverdeling. De boogvelden zijn gevuld met telkens variërend metselmozaïek. De linkerzijgevel heeft twee ramen als in de voorgevel en een smalle deur in een ondiep portiek met traptreden. In het interieur van de school is de oorspronkelijke indeling van de klaslokalen aan een gang, evenals elementen uit de inrichting bewaard gebleven. Voorbeelden van dit laatste zijn onder andere de tegelvloer met meandermotief in de gang, paneeldeuren en inbouwkastjes in de voormalige klaslokalen en schuifdeuren in geprofileerde omlijsting tussen twee klaslokalen. Waardering. Het schoolgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociale ontwikkeling, het representeert de ontwikkeling van het katholiek onderwijs op het platteland. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de ornamentiek en is van belang als vertegenwoordiger van het werk van de architect. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517251
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jongensschool, eenlaags langgerekt bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond onder schilddak in Wouw

Onderwijzerswoning

Schoolstraat 1
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. ONDERWIJZERSWONING, gebouwd in 1913-14 naar ontwerp van J. van Groenendaal met kenmerken van Neo-Renaissance. De woning staat h..

R.K. Kerk van St. Lambertus

Torenplein 1
Wouw (Gemeente Roosendaal)
R.K. Kerk van St. Lambertus. Laatgotische kruiskerk, in 1882 gerestaureerd, in 1944 grotendeels verwoest, restauratie voltooid in 1951. Best..

Boerderij, gebouwd in 1910 in een bouwstijl met elementen van Art-Nouveau en Neo-Renaissance

Waterstraat 4
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. BOERDERIJ, gebouwd in 1910 in een bouwstijl met elementen van Art-Nouveau en Neo-Renaissance. Het geheel bestaat uit een woonhu..

Brouwerij De Zwaan

Markt 27
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Inleiding. HERENHUIS "De Zwaan", gebouwd in tweede helft van de negentiende eeuw als brouwershuis in Eclectische stijl. Omschrijving. Twe..

Twee hardstenen pompen, bekroond door het gemeentewapen en een siervaas

Markt 14
Wouw (Gemeente Roosendaal)
Twee hardstenen pompen uit 1768, bekroond door het gemeentewapen en een siervaas.

Kaart & Routeplanner

Route naar Jongensschool, eenlaags langgerekt bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond onder schilddak in Wouw

Foto's (1)