Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muur van klooster Mariadal in Roosendaal

Overig

Vincentiusstraat 3
4701LM Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: 1934
Architect: F.B. Sturm en J.Th.J Cuypers

(1 recensie)

Beschrijving van Muur van klooster Mariadal

Inleiding. MUUR behorend bij het klooster Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J.Th.J Cuypers en F.B. Sturm in 1934 in Traditionalistische stijl. Omschrijving Bakstenen ommuring van de tuin van het kloostercomplex met aan de bovenkant een ezelsrug, aan de straatzijde gesteund door steunberen met bakstenen afzaten. Aan de zijde van de Burgemeester Prinssensingel wordt de muur op enkele plekken onderbroken. Ongeveer halverwege is een spitsboog-doorgang, trapsgewijs verspringend en aan bovenzijde afgedekt met romaanse pannen geplaatst. Het poortgedeelte is dichtgemetseld tot op de hoogte van de muur. Links van deze doorgang steekt de achterkant van een halfronde kapel met koepel, gedekt met bitumen door de muur. Aan de tuinkant voorzien van een gebogen topgevel. Een driezijdig gesloten kapel met topgevel onder een omlopend dak met romaanse pannen en een piron is halverwege de muur aan de rechterkant van doorgang geplaatst. Rondboogramen in afgeschuinde zijden zijn dichtgemetseld. Aan de straatkant is een polychroom reliƫf met voorstelling van Maria in gemetseld. Waardering. De muur is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk het toegenomen zelfbewustzijn van de katholieke congregaties in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens materiaalgebruik en ornamentiek en neemt een bijzondere plaats in in het oeuvre van de architecten Cuypers en Sturm. Het geheel is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517246
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Muur van klooster Mariadal
2
Recensie door: ()
De beschrijving is in zoverre onjuist dat de muur gebouwd is in 1941 vanwege de aanleg van de Burgemeester Prinsensingel (toen Binnensingel) en niet tegelijk met de bouw van het klooster in 1934
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Muur van klooster Mariadal in Roosendaal

Kapel klooster Mariadal

Vincentiusstraat 3
Roosendaal
Inleiding. KAPEL in de tuin van klooster Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J..

Kloostertuin Mariadal

Vincentiusstraat 3
Roosendaal
Inleiding Tuin van het klooster Mariadal, in 1934 tezamen met het klooster aangelegd en sindsdien in hoofdzaak ongewijzigd. In de tuin bevi..

Lourdesgrot Mariadal

Vincentiusstraat 3
Roosendaal
Inleiding De in 1936, kort na de stichting van klooster Mariadal, gebouwde Lourdesgrot in de tuin van het klooster. Omschrijving De grot ..

Klooster Mariadal

Vincentiusstraat 5
Roosendaal
Inleiding. KLOOSTER Mariadal, gebouwd voor de orde van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J.Th.J Cuypers en F.B..

Woonhuis in Neo-Renaissancestijl

Brugstraat 39
Roosendaal
Inleiding. WOONHUIS opgetrokken in 1908 naar ontwerp van F.B. Sturm in Neo-Renaissancestijl als eigen woonhuis. Het pand ligt aan de linke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Muur van klooster Mariadal in Roosendaal

Foto's (1)