Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariagaard woningen in Roosendaal

Woonhuis

Nieuwstraat 5
4701HR Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938


Beschrijving van Mariagaard woningen

Inleiding. Geheel van vier WOONHUIZEN, door middel van muren met poortjes twee aan twee met elkaar verbonden. Dit gedeelte kwam in 1938 tot stand. Omschrijving. Elke woning telt één bouwlaag onder zadeldak. De huizen zijn uitgevoerd in baksteen, de daken zijn gedekt met gotische pannen. De deur bevindt zich in het midden van de gevel en wordt geflankeerd door brede ramen. Dit zijn achtruits schuifvensters met een vierruits bovenlicht. De ramen zijn voor het onderste deel voorzien van luiken. In de kopse gevels van de nummers 5 en 15a (uiteinden van het carré) zijn in de topgevel vierruitsramen zichtbaar, bij nummer 5 zijn op de begane grond nog een halfvenster met luik en een breed raam aangebracht. Aan de achterzijde zijn in nummer 9 en 13 deuren zichtbaar en ramen waarbij de onderlichten van luiken zijn voorzien. De muurtjes die de huizen met elkaar verbinden liggen in het verlengde van de voorgevels van de haaks op de kapel geplaatste huizen. De bakstenen muren zijn afgedekt met een rand dakpannen. Naast nummer 15 bevindt zich een rondboogpoort in de muur, naast nummer 7 is diezelfde rondboog opgevuld door een getoogde deur met aan weerszijden een raam. Waardering. De woningen zijn van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociale en geestelijke ontwikkeling en als laat voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het hofje. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de architectuur van de Delftse School. Het is gaaf bewaard gebleven. De woningen hebben ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517239
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariagaard woningen in Roosendaal

Mariagaard Poortgebouw met woningen

Nieuwstraat 1
Roosendaal
Inleiding. POORTGEBOUW MET WONINGEN, gebouwd omstreeks 1935 als vrijstaand blok aan de Nieuwstraat. De woningen zijn voorzien van een voor..

Mariagaard kapel

Nieuwstraat 1
Roosendaal
Inleiding. KAPEL gebouwd in 1938. In 1968 is naar ontwerp van J. Elst een voorportaal toegevoegd. In dat jaar is ook het interieur gewijzig..

Tongerlohuis

Molenstraat 2
Roosendaal
R.K.Pastorie. Bestaande uit een langwerpig rechthoekig hoofdgebouw onder met pannen belegd dwars schilddak, twee korte lage zijvleugels aan ..

Bankgebouw, gebouwd in een op Berlage geïnspireerde Overgangsstijl

Molenstraat 8
Roosendaal
Inleiding. BANKGEBOUW, gebouwd in 1913 in een op Berlage geïnspireerde Overgangsstijl. Het interieur dateert uit 1914. De bank werd in op..

Herenhuis, gebouwd in Neo-Renaissancestijl.

Molenstraat 10
Roosendaal
Inleiding. HERENHUIS, in 1904 gebouwd in opdracht van Stanislas van Hasselt, direkteur van de bank van Luykx, gevestigd op Molenstraat 8. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Mariagaard woningen in Roosendaal

Foto's (1)