Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariagaard kapel in Roosendaal

Kerkelijk Gebouw

Nieuwstraat 1
4701HR Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938/1968
Architect: Jac. Elst


Beschrijving van Mariagaard kapel

Inleiding. KAPEL gebouwd in 1938. In 1968 is naar ontwerp van J. Elst een voorportaal toegevoegd. In dat jaar is ook het interieur gewijzigd. Omschrijving. EĆ©nbeukige bakstenen kapel onder zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het portaal is in het midden tegen de voorgevel gebouwd onder een gebogen dak. Aan de achterzijde bevindt zich een rechthoekige absis met lagere aanbouw onder verspringend schilddak. Aan de voorzijde is op het dak een dakruiter met galmgaten, bekroond door een spits geplaatst. De ingangspartij bestaat uit een brede rechthoekige deur met trap. Erboven is een smaller rondboograam en daar weer boven zijn drie smalle rondboogramen aangebracht. In de zijgevel bevinden zich eveneens rondboogramen. In het interieur zijn de wanden wit gestuct. Het plafond is verlaagd zodat nog slechts delen van de houten kapconstructie op stenen consoles zichtbaar zijn. Waardering. De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociale en geestelijke ontwikkeling en als laat voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het hofje. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de architectuur van de Delftse School. Het is gaaf bewaard gebleven. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517238
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariagaard kapel in Roosendaal

Mariagaard Poortgebouw met woningen

Nieuwstraat 1
Roosendaal
Inleiding. POORTGEBOUW MET WONINGEN, gebouwd omstreeks 1935 als vrijstaand blok aan de Nieuwstraat. De woningen zijn voorzien van een voor..

Mariagaard woningen

Nieuwstraat 5
Roosendaal
Inleiding. Geheel van vier WOONHUIZEN, door middel van muren met poortjes twee aan twee met elkaar verbonden. Dit gedeelte kwam in 1938 to..

Herenhuis met dwars schilddak met kroonlijst met triglyphen en klossen; hardstenen ingangspartij. Lange achtervleugel aan de Kuipersstraat, ten dele m ..

Raadhuisstraat 45
Roosendaal
HERENHUIS met dwars schilddak met kroonlijst met triglyphen en klossen; hardstenen ingangspartij. Lange achtervleugel aan de Kuipersstraat, ..

Tongerlohuis

Molenstraat 2
Roosendaal
R.K.Pastorie. Bestaande uit een langwerpig rechthoekig hoofdgebouw onder met pannen belegd dwars schilddak, twee korte lage zijvleugels aan ..

Huis met witgepleisterde klassicistische gevel, bekroond door een fronton met parellijsten en klossen

Raadhuisstraat 26
Roosendaal
Huis met witgepleisterde klassicistische gevel uit omstreeks 1830, bekroond door een fronton met parellijsten en klossen. In de zijgevels no..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)