Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariagaard Poortgebouw met woningen in Roosendaal

Woonhuis

Nieuwstraat 1
4701HR Roosendaal
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1935 1935 ca. 1935


Beschrijving van Mariagaard Poortgebouw met woningen

Inleiding. POORTGEBOUW MET WONINGEN, gebouwd omstreeks 1935 als vrijstaand blok aan de Nieuwstraat. De woningen zijn voorzien van een voortuin. Omschrijving. Eénlaags bakstenen poortgebouw met woningen onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De daken hebben een overstek op klossen en zijn gedekt met gotische pannen. In het midden van het poortgebouw bevindt zich een grote rondboogdoorgang, geflankeerd door kleine rondboogdeuren. Aanzet-en sluitstenen van de bogen zijn uitgevoerd in witte natuursteen. In de zijmuren van de doorgang zijn grote rondboogramen aangebracht met metalen kozijnen, gevuld met kathedraalglas. Op het dak staat een dakruiter met spits, gedekt met kunstleien. Aan de voorkant zijn in het dakvlak twee kleine driehoekige dakkapellen geplaatst, aan de achterkant bevinden zich in het dakvlak twee kleine vierruits dakkapellen onder schilddak, gedekt met daktegels. Aan weerszijden van de poort bevindt zich een tweelaagse bouwmassa waarin per blok drie woningen met bovenwoningen zijn ondergebracht. Deze woningen zijn voorzien van een zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. Het dak is hoger dan het dak van het poortgebouw. De woningen zijn per blok zes traveeën breed. Op de begane grond zijn in het midden twee deuren met bovenlicht in een ondiepe rondboogportiek geplaatst, daarnaast twee openslaande zesruitsramen met een tweeruits bovenlicht (bij nummer 1 vervangen door rechthoekige, onverdeelde ramen). De verdieping heeft openslaande zesruitsramen. Verspreid in het dakvlak bevinden zich twee dakkapellen als aan de achterzijde van het poortgebouw. Aan de achterzijde zijn éénlaagse uitbouwen onder schilddak tegen het blok aan gezet, in de zijgevels voorzien van brede ramen met roedenverdeling en een opgeklampte deur bij nummer 17. In de oorspronkelijke situatie lag de woonkamer van de bovenwoningen aan de straatkant. In het interieur van de nummers 17-19 zijn diverse doorbraken gerealiseerd zodat het nu één geheel is. Enkele originele restanten zijn paneeldeuren en omlijstingen van ramen en deuren met geprofileerde stijlen. Achter de rondboogdeur is een originele houten trap met borstwering aanwezig. Waardering. De woningen met poort zijn van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociale en geestelijke ontwikkeling en als laat voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het hofje. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de architectuur van de Delftse School. Het is gaaf bewaard gebleven. Woningen en poortgebouw hebben ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517237
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariagaard Poortgebouw met woningen in Roosendaal

Mariagaard kapel

Nieuwstraat 1
Roosendaal
Inleiding. KAPEL gebouwd in 1938. In 1968 is naar ontwerp van J. Elst een voorportaal toegevoegd. In dat jaar is ook het interieur gewijzig..

Mariagaard woningen

Nieuwstraat 5
Roosendaal
Inleiding. Geheel van vier WOONHUIZEN, door middel van muren met poortjes twee aan twee met elkaar verbonden. Dit gedeelte kwam in 1938 to..

Herenhuis met dwars schilddak met kroonlijst met triglyphen en klossen; hardstenen ingangspartij. Lange achtervleugel aan de Kuipersstraat, ten dele m ..

Raadhuisstraat 45
Roosendaal
HERENHUIS met dwars schilddak met kroonlijst met triglyphen en klossen; hardstenen ingangspartij. Lange achtervleugel aan de Kuipersstraat, ..

Tongerlohuis

Molenstraat 2
Roosendaal
R.K.Pastorie. Bestaande uit een langwerpig rechthoekig hoofdgebouw onder met pannen belegd dwars schilddak, twee korte lage zijvleugels aan ..

Huis met witgepleisterde klassicistische gevel, bekroond door een fronton met parellijsten en klossen

Raadhuisstraat 26
Roosendaal
Huis met witgepleisterde klassicistische gevel uit omstreeks 1830, bekroond door een fronton met parellijsten en klossen. In de zijgevels no..

Kaart & Routeplanner

Route naar Mariagaard Poortgebouw met woningen in Roosendaal

Foto's (1)