Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige dubbele fundatiewoning in 's Gravenmoer

Woonhuis

Wilhelminalaan 13
5109AE 's Gravenmoer (gemeente Dongen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Voormalige dubbele fundatiewoning

Inleiding. Voormalige dubbele FUNDATIEWONING uit 1899 van de Hervormde Gemeente van 's-Gravenmoer, opgetrokken in Eclectische stijl. Tot 1922 als zodanig in gebruik bij het armenbestuur van de kerk. Hierna kwamen de woningen in particulier gebruik. Omschrijving. Het eenlaagse dubbelwoonhuis met souterrain en zolderverdieping heeft een zadeldak met overstek, houten windveren en makelaarbekroning. De voorgevel van zes traveeën breed is symmetrisch van opzet. In het midden twee portieken ieder met een eigen bordes en frontale trap voorzien van vijf treden. Hierboven een Vlaamse gevel met twee vensters onder flauw hellend zadeldak. In elk portiek een dubbele vierpaneelsvoordeur met bovenlicht. De twee naastgelegen traveeën hebben elk in het souterrain een tweeruitsvenster en op de bel étage een schuifvenster met T-vormige indeling. De zijgevels hebben in het midden een buiteningang voor het souterrain geflankeerd door een tweeruitsvenster. Hierboven op de bel étage twee en op de zolderverdieping één schuifvenster met T-vormige indeling. Het opgaand werk bestaat uit rood/paarse handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband staande op een cementen plint. Bovendien wordt het metselwerk van de voorgevel bij de muuropeningen afgewisseld door hoekblokken en een speklaag van cement, die de vensters van de bel étage deels omlijst. Verder bevat de voorgevel een fries en kroonlijst met in het midden, terplaatse van de Vlaamse gevel, een onderbroken segmentboog. Als erfscheiding aan de straat een ijzeren hekwerk met twee draaihekken en gesmede punten tussen gemetselde bakstenen pilasters. Waardering. De voormalige dubbele fundatiewoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de armenzorg in de late negentiende eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fundatiewoning. Het is tevens van belang wegens de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid van een dergelijk woningtype. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517232
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige dubbele fundatiewoning in 's Gravenmoer

Villa in Eclectische stijl met Chalêtachtige stijlkenmerken

Hoofdstraat 62
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Inleiding. VILLA uit eerste kwart van de twintigste eeuw in Eclectische stijl met Chalêtachtige stijlkenmerken. Het huis is gebouwd voor ..

Gepleisterde hoeve met puntgevel en rieten zadeldak. Stal van gepotdekselde houten delen achter het woonhuis onder hetzelfde dak. Vensters met zes- en ..

Hoofdstraat 65
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Gepleisterde HOEVE, 18e eeuw, met puntgevel en rieten zadeldak. Stal van gepotdekselde houten delen achter het woonhuis onder hetzelfde dak..

Boerderij in baksteen van het langstraatse type

Hoofdstraat 72
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
In baksteen opgetrokken BOERDERIJ van het langstraatse type, tweede helft 17e eeuw; woongedeelte onder met pannen gedekt zadeldak tegen tuit..

Woonhuis onder schilddak en met dakruiter

Klein Dongenseweg 13
Dongen
Woonhuis onder schilddak en met dakruiter, dakkapellen met frontons, zesdelige schuiframen met luiken; grote dwarse aanbouw onder met pannen..

Huis Vredelust

Hoofdstraat 50
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Huis Vredelust, oorspronkelijk BOERDERIJ van het Langstraatse type, met topgevel, zesdelige schuiframen, ingang met pilasters en kroonlijst;..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige dubbele fundatiewoning in 's Gravenmoer