Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige boerderij opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl, nu woonhuis in 's Gravenmoer

Boerderij

Waspikse Weg 8
5109RE 's Gravenmoer (gemeente Dongen)
Noord Brabant

Bouwjaar: midden 19e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Voormalige boerderij opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl, nu woonhuis

Inleiding. Voormalige BOERDERIJ uit het midden van de 19de eeuw, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl, nu woonhuis. De boerderij ligt in de kern van 's-Gravenmoer op een rechthoekig perceel gescheiden door de 's-Gravenmoerse Vaart, een oude turfvaart. Het perceel is door een vaste brug verbonden met de lintbebouwde weg. Omschrijving. De eenlaagse boerderij met zolderverdieping heeft een rechthoekige plattegrond en een rieten zadeldak met aan de achterkant een wolfeind. De nok ligt loodrecht op de weg. Het woongedeelte bevindt zich in het westelijke en het bedrijfsgedeelte in het oostelijke deel van de boerderij. De topgevel aan de weg heeft een kleine getrapte bekroning voorzien van een gemetselde makelaar. Op de begane grond heeft de gevel twee en op de verdieping een schuifvenster. Ze hebben een zesruits-roedenverdeling met een verbrede middenstijl. In de rechterzijgevel bevindt zich de voordeur met een bovenlicht waarin een vijftienruits-roedenverdeling. Aan de voorkant in de linkerzijgevel een half schuifvenster met luik. Het opgaand werk bestaat uit grijsvertinde gele handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband voor het woongedeelte en een houtskelet bekleed met gepotdekselde delen voor het bedrijfsgedeelte van de boerderij. De indeling van de boerderij is grotendeels ongewijzigd. Zij bevat een kelder met opkamer, een grote schouw in de herd en in de woonkamer tussen bedsteden een houten gesneden schoorsteenmantel. Het bedrijfsgedeelte is driebeukig. Het heeft drie gebinten. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Langstraat en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de keuterboerderij. Het is als gaaf voorbeeld van een kleine kortgevelboerderij uiterst zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517231
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen (1)

Voormalige boerderij opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl, nu woonhuis
1
Recensie door: ()
Het is een bouwval ! Hoort niet langer op deze lijst thuis.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige boerderij opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl, nu woonhuis in 's Gravenmoer

Voormalige Christelijk Gereformeerde Kerk, nu woonhuis

Waspikse Weg 5
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Inleiding. Voormalige Christelijk Gereformeerde KERK in Neogotische stijl uit ca. 1900/1923, nu woonhuis. Op 30 november 1898 was de insti..

Boerderij van het Langstraatse dwarsdeeltype; het woonhuis tussen topgevels, waarvan de voorste met trappen bekroond; zesdelige schuiframen met luiken ..

Waspikse Weg 15
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
BOERDERIJ van het Langstraatse dwarsdeeltype; het woonhuis tussen topgevels, waarvan de voorste met trappen bekroond; zesdelige schuiframen ..

Boerderij van het langgeveltype onder zadeldak met wolfeind aan de achterzijde, gedekt met pannen

Vaartweg 2
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
In oorsprong 18e eeuwse BOERDERIJ van het langgeveltype onder zadeldak met wolfeind aan de achterzijde, gedekt met pannen. Geveltoppen met ..

Boerderij met gedeeltelijk terugspringende voorgevel en met riet gedekt wolfdak. Vensters met zes- en twaalfruitsschuiframen, opkamer met vierruitsraa ..

Vaartweg 6
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
BOERDERIJ uit het begin van de 18e eeuw met gedeeltelijk terugspringende voorgevel en met riet gedekt wolfdak. Vensters met zes- en twaalfru..

Woonhuis

Molendijk 53
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Inleiding. WOONHUIS uit ca. 1900 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Het vrijstaande huis ligt op een rechthoekig perceel met de voor- of ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige boerderij opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl, nu woonhuis in 's Gravenmoer