Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige Christelijk Gereformeerde Kerk, nu woonhuis in 's Gravenmoer

Kerkelijk Gebouw

Waspikse Weg 5
5109RE 's Gravenmoer (gemeente Dongen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900-1923


Beschrijving van Voormalige Christelijk Gereformeerde Kerk, nu woonhuis

Inleiding. Voormalige Christelijk Gereformeerde KERK in Neogotische stijl uit ca. 1900/1923, nu woonhuis. Op 30 november 1898 was de instituering van de Christelijk Gereformeerde Kerk van 's Gravenmoer en op 4 december van dat jaar de eerste kerkdienst. Beiden vonden plaats in "Lisboa" aan de Hoofdstraat 20-22. Het eerste eigen kerkgebouw werd rond 1900 gebouwd door aannemer Maerveldt voor f 1260,-. Dominee G. Klumper was in 1905 de eerste voorganger. In 1923 werd het gebouw voorzien van een stenen voor- en achtergevel en steunberen en aan de achterkant wordt in 1953 een consistoriekamer gebouwd. Het kerkgebouw verloor in de zeventiger jaren zijn functie. Het interieur en de consistoriekamer behoren niet tot de bescherming van het rijksmonument. Omschrijving. De eenlaagse kerk op een rechthoekige plattegrond heeft een eenbeukig schip, dat vier travee├źn lang is met boven de voorste travee een zangzolder. Het heeft een zadeldak met de nok loodrecht op de Waspikseweg. Het dak is gedekt met oud-Hollandse pannen. De kerk heeft aan de straat een tuitgevel, die drie travee├źn breed is. De gevel heeft hoekpilasters en een oplopend boogfries. De voordeur wordt geflankeerd door een houten spitsboogvenster met een geometrische roedenverdeling. Ook het bovenlicht van de voordeur is zo'n venster. In de tuitgevel ter hoogte van de zangzolder twee houten spitsboogvensters met erboven tussen een rondvenstertje. In de zijgevels drie steunberen. De vensters in het schip van de kerk komen overeen met die van de voorgevel. Het opgaand werk bestaat uit handgevormde rood/paarse baksteen gemetseld in kruisverband. In de voorgevel is hardstenen toegepast voor de plint, cordonlijst, gevelafdekking en sluitblokken van de boog. Waardering. De voormalige kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de gereformeerde kerk in de Langstraat en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de zaalkerk voor de gereformeerde kerk. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur, in het bijzonder als voorbeeld van de toepassing van eenvoudige neogotische vormen aan een gereformeerde kerk. Het gebouw is als voorbeeld van een gereformeerde kerk in Noord-Brabant betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517230
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige Christelijk Gereformeerde Kerk, nu woonhuis in 's Gravenmoer

Boerderij van het langgeveltype onder zadeldak met wolfeind aan de achterzijde, gedekt met pannen

Vaartweg 2
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
In oorsprong 18e eeuwse BOERDERIJ van het langgeveltype onder zadeldak met wolfeind aan de achterzijde, gedekt met pannen. Geveltoppen met ..

Voormalige boerderij opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl, nu woonhuis

Waspikse Weg 8
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Inleiding. Voormalige BOERDERIJ uit het midden van de 19de eeuw, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl, nu woonhuis. De boerderij..

Boerderij met gedeeltelijk terugspringende voorgevel en met riet gedekt wolfdak. Vensters met zes- en twaalfruitsschuiframen, opkamer met vierruitsraa ..

Vaartweg 6
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
BOERDERIJ uit het begin van de 18e eeuw met gedeeltelijk terugspringende voorgevel en met riet gedekt wolfdak. Vensters met zes- en twaalfru..

Boerderij van het Langstraatse dwarsdeeltype; het woonhuis tussen topgevels, waarvan de voorste met trappen bekroond; zesdelige schuiframen met luiken ..

Waspikse Weg 15
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
BOERDERIJ van het Langstraatse dwarsdeeltype; het woonhuis tussen topgevels, waarvan de voorste met trappen bekroond; zesdelige schuiframen ..

Woonhuis

Molendijk 53
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Inleiding. WOONHUIS uit ca. 1900 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Het vrijstaande huis ligt op een rechthoekig perceel met de voor- of ..

Kaart & Routeplanner